Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Οι Έλληνες πληρώνουν την ακριβότερη βενζίνη της Ευρώπης

Και όμως ούτε ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση για το συγκεκριμένο θέμα. Εμείς, από αυτό εδώ το "βήμα" διαμαρτυρόμαστε αρκετους μήνες για την τιμή της βενζίνης που έχει περάσει τα ύψη εδώ και καιρό. Όμως δυστυχώς δεν βλέπουμε να κάνουν το ίδιο και τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Και φυσικά ούτε η Βουλή.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται πλέον στο 1,60 ευρώ το λίτρο και είναι η υψηλότερη ιστορικά στην Ελλάδα. Σε σχέση με πέρυσι τον Δεκέμβριο, η λιανική τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 50% (ήταν στο 1,07 ευρώ), με βασικότερη αιτία τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στους φόρους (ΦΠΑ και ΕΦΚ) οι οποίοι αντιστοιχούν πλέον σε 1 ευρώ ανά λίτρο.


Σε περισσότερους από 20 νομούς, μάλιστα, οι τιμές ξεπερνούν το 1,60 ευρώ/λίτρο, με ενδεικτικές τις περιπτώσεις της Κεφαλονιάς όπου η μέση τιμή ανέρχεται σε 1,71, ενώ στην Κρήτη κυμαίνεται από 1,66 έως 1,69 ευρώ το λίτρο.


Τα αλλεπάλληλα λουκέτα στα πρατήρια και οι ...

μειωμένοι όγκοι πωλήσεων στη βενζίνη δείχνουν ότι το πρόβλημα με τις υψηλές τιμές στα καύσιμα δεν περιορίζεται μόνο στην αισχροκέρδεια, αλλά εντοπίζεται κυρίως στους φόρους, που από πέρυσι έχουν αυξηθεί ώς και 50%.

Τα ονομαστικά περιθώρια κέρδους των πρατηρίων και των εταιρειών εμπορίας αντιστοιχούν σε περίπου 10 λεπτά επί της λιανικής τιμής.


Μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου η Ολλανδία ήταν αυτή που διέθετε την ακριβότερη βενζίνη ανάμεσα στις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, λόγω και της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που έχουν ανεβάσει τις τιμές διυλιστηρίου στα 506,4 ευρώ/χιλιόλιτρο, η Ελλάδα φιγουράρει πρώτη στη σχετική λίστα. Ακολουθούν Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο, ενώ φτηνότερες χώρες είναι η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, με τιμές που κυμαίνονται από 1,05 έως 1,10 ευρώ.


Το τελευταίο τρίμηνο οι τιμές διυλιστηρίου της αμόλυβδης βενζίνης έχουν αυξηθεί κατά 21,3% και από τα 41,7 λεπτά το λίτρο στις 24 Σεπτεμβρίου, διαμορφώνονται πλέον στα 50,6 λεπτά το λίτρο. Η αύξηση αυτή κατά περίπου 9 λεπτά έχει μετακυλιστεί σχεδόν στο σύνολό της στην κατανάλωση. Σε σχέση με πέρυσι τον Δεκέμβριο, οι διεθνείς τιμές είναι αυξημένες κατά 32% (ήταν 38,2 λεπτά)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου