Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ένας απειλητικός Malakas

Τροπική καταιγίδα με το όνομα "Μαλάκας" πλήττει τα ιαπωνικά νησιά, ενώ μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι μέχρι το τέλος του μήνα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μετατροπής του σε τυφώνα.

Η τροπική καταιγίδα ενισχύθηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και κατευθύνεται πλέον προς τα ιαπωνικά νησιά Iwo Jima and Chichi Jima, σύμφωνα με προειδοποιήσεις του Κέντρου Παρακολούθησης Τυφώνων του Ναυτικού των ΗΠΑ.


Το επίσημο μετεωρολογικό δελτίο δείχνει την καταιγίδα να κατευθύνεται βόρεια, πάνω από τα...
νησιά Iwo Jima and Chichi Jima πριν στραφεί βορειοανατολικά, ενώ αρχικά ήταν σίγουρο ότι δεν θα χτυπήσει τη στεριά της Ιαπωνίας. Η καταιγίδα προβλέπεται ότι θα παραμείνει περίπου 570 χιλιόμετρα (350 μίλια) ανοιχτά της Ιαπωνίας, με το Τόκιο και τις γύρω περιοχές να παραμένουν εκτός του φάσματος που αναμένεται να πλήξει ο "Μαλάκας".

Η καταιγίδα με την ουκ ολίγο περίεργη ονομασία αναμένεται να μετατραπεί σε τυφώνα στις 24 Σεπτεμβρίου, με σταθερούς ανέμους 157 χιλιομέτρων την ώρα. Η ταχύτητα των ανέμων κατατάσσει την καταιγίδα στην κατηγορία 2 της κλίμακας πέντε σταδίων Saffir-Simpson, ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στις εν λόγω περιοχές, σύμφωνα με την...

υπηρεσία πρόγνωσης καιρού των ΗΠΑ.

Το μεσημέρι στις 3 μ.μ. της Τετάρτης, η καταιγίδα βρίσκονταν 590 χιλιόμετρα νότια της Ιβο Τζίμα και 1.800 χιλιόμετρα νοτίως του Τόκιο, ενώ ανέπτυξε μέγιστη ταχύτητα ανέμων 74 χλμ. την ώρα.


Η καταιγίδα "malakas" στις Φιλιππίνες σημαίνει "δυνατός", σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ εξαιτίας του έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι και έχει προκαλέσει τεράστιες υλικές ζημιές. Ο "Μalakas" κατατάσσεται στην 13η θέση με τους πιο θυελλώδεις ανέμους στα βορειοδυτικά του Ειρηνικού.


Αντίστοιχα, ο τυφώνας Fanapi - η 12η θύελλα στη λίστα - σάρωσε την Ταϊβάν στις 19 Σεπτεμβρίου, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση, αναγκάζοντας χιλιάδες πολίτες να εκκενώσουν τα σπίτια τους, ενώ και τα αεροδρόμια παρέμειναν εκτός λειτουργίας.


Δύο άνθρωποι επίσης σκοτώθηκαν και άλλοι 107 τραυματίστηκαν. Ακόμη, 8.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκειμένου να σωθούν από το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα, καθώς οι βροχοπτώσεις και οι άνεμοι ήταν πολύ έντονοι.


Χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει φέτος στην Κίνα, καθώς καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες έχουν κατακλύσει τη χώρα κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιουλίου και τον Αυγούστου. Το Πακιστάν και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει χρηματική ενίσχυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να βοηθήσουν τα 14 εκατομμύρια θύματα των πλημμυρών, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια σε όλο τον κόσμο.


news247

1 σχόλιο:

  1. Ο Malakas (Δυνατός) και η Maganda (όμορφη) ειναι το μυθολογικο αντιστοιχο του Αδάμ και της Εύας στην Φιλιπινέζικη μυθιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή