Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Οι θεριακλήδες στην... εξορία


«Το ίδιο έργο είχε παιχτεί και πέρσι χωρίς επιτυχία»: μεγάλη μερίδα των καπνιστών αλλά και των αντικαπνιστών αμφιβάλλουν για την εφαρμογή των μέτρων μια ανάσα πριν από την Τετάρτη- ημέρα που κατά τον νόμο τα τσιγάρα θα σβήσουν. Οι αρμόδιοι φορείς από την πλευρά τους δηλώνουν αποφασισμένοι, επιφυλάσσοντας αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες και πειθαρχικές κυρώσεις για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που θα βγάζουν τασάκι στο γραφείο!

Η χρηματική ποινή για τους θεριακλήδες- όπως προβλέπεται στην υπουργική απόφαση που αναμενόταν να ...παρουσιαστεί με λεπτομέρειες σήμερα το πρωί- θα είναι κλιμακωτή επιβάλλοντας έτσι «παραδειγματικά» πρόστιμα στους καπνιστές που δίνουν το κακό παράδειγμα στους ανηλίκους και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. «Σε όσους καπνίζουν στους δημόσιους κλειστούς χώρους το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 50 ευρώ, θα διπλασιάζεται όμως για εκείνους που ανάβουν τσιγάρο στα νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας, σε σχολεία και παιδότοπους» λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος.

Οι υποτροπές επίσης θα λειτουργούν αθροιστικά. Αρα ένας πολίτης που θα παραβεί τον νόμο πάνω από μια φορά θα πληρώνει ακριβά το τσιγάρο του: έως και 500 ευρώ! Πάντως και σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρώτο μήνα της εφαρμογής των αντικαπνιστικών μέτρων οι «ράμπο» θα περιοριστούν μόνον σε παρατηρήσεις- θα σημειώνουν όμως τα στοιχεία των παραβατών για να εντοπίζονται σε μελλοντικές υποτροπές.

Το κάπνισμα όμως θα επιφέρει κυρώσεις και στους δημοσίους υπαλλήλους: όπως προβλέπεται στον σχετικό νόμο, η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Στελέχη του υπουργείου Υγείας υπογράμμιζαν στα «ΝΕΑ» πως πρόκειται για αυτονόητο μέτρο που ευελπιστούν πως θα βάλει «φρένο» σε όσους δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα στο γραφείο, ενώ διευκρίνιζαν ότι τα καπνιστικά... παραστρατήματα θα μπαίνουν στον ατομικό τους εργασιακό φάκελο.

«Παράθυρα» δεν προβλέπονται όμως ούτε για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Από την Τετάρτη θα μπει «λουκέτο» στα καπνιστήρια, εξορίζοντας τους εργαζομένους στα μπαλκόνια και τα πεζοδρόμια. Μάλιστα, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας θα δέχεται επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες, από πολίτες που αναγκάζονται να εισπνέουν τον καπνό των άλλων στον εργασιακό τους χώρο και θα κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους.

Αλμυρά πρόστιμα
Σημειώνεται πως «αλμυρά» θα είναι τα πρόστιμα και για τους ιδιοκτήτες καφέ, εστιατορίων και μπαρ. Ετσι εάν επιτρέπουν στους θαμώνες τους να μετατρέπουν τα ποτήρια τους σε τασάκια θα τους επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, το οποίο θα φτάνει έως και τα 10.000 ευρώ, εάν οι ελεγκτές διαπιστώσουν «έγκλημα» κατ΄ εξακολούθηση. Στο πλαίσιο αυτό, στην πέμπτη υποτροπή θα ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου