Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

Χωματερές κατάντησαν οι θάλασσες


Ασυνείδητοι βρωμίζουν τα νερά καταστρέφοντας το θαλάσσιο περιβάλλον
Ο κόσμος του βυθού έχει μετατραπεί σε «βασίλειο» της πλαστικής σακούλας. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές έχουν εγκατασταθεί στις ελληνικές θάλασσες. Τα ψάρια και το θαλάσσιο περιβάλλον απειλούνται.

Πλαστικά μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών, σακούλες, τσιγάρα, σαμπρέλες, επιπλέουν σε πολλά σημεία των θαλασσών και η εικόνα μόνο απογοητευτική μπορεί να χαρακτηριστεί.


Στα παράλια του δήμου ....Μελιβοίας που φημίζονται για τα κρυστάλλινα νερά τους, κάποιοι για ακόμη μια χρονιά έδειξαν τον «πολιτισμό» τους. Αντί να κάνουν τον κόπο να πετάξουν τα απορρίμματά τους στους κάδους, αποφάσισαν ότι είναι καλύτερο να τα πετάξουν στο νερό, λες και θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Οι δυσάρεστες επιπτώσεις όμως δεν αφορούν μονάχα τους ανθρώπους αλλά και τους μόνιμους «κατοίκους» της θάλασσας όπως είναι τα ψάρια και τα θηλαστικά.


Σύμφωνα με το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, κάποιες από τις επιπτώσεις της μόλυνσης των ελληνικών θαλασσών που προέρχονται είτε από σκουπίδια είτε από τη ρίψη αποβλήτων είναι:


1.Τα απορρίμματα γίνονται συχνά «τροφή» των χελωνών, των δελφινιών, των πουλιών και των ψαριών με αποτέλεσμα πολλά να τραυματίζονται, να πεθαίνουν από ασφυξία ή και να πνίγονται κατά την κατάποσή τους. Στο Σαρωνικό έχει βρεθεί νεκρή μια πολύ σπάνια χελώνα του είδους Μήδας που είχε μέσα στο στομάχι της πλαστικές σακούλες επιφάνειας 10 τετραγωνικών μέτρων.


2. Πολλά θαλάσσια είδη παγιδεύονται σε απορρίμματα με αποτέλεσμα να τραυματίζονται ή και να θανατώνονται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα παρακάτω:

Ψαράς από την Κεφαλλονιά έχει πιάσει ροφό ο οποίος είχε καταπιεί δοχείο ορυκτελαίων.
Έχει καταγραφεί γερανός να τσιμπά πλαστική σακούλα από λιπάσματα και να ταΐζει με κομματάκια πλαστικού τα μικρά του. Εννοείται ότι στη φωλιά του εκτός από κλαδάκια και άλλα φυσικά υλικά κρέμονταν και πολλά κομμάτια πλαστικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου