Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Καρφιά Σημίτη για περικοπές συντάξεων

Καλά λόγια για την οικονομία αλλά και κριτική για τις κυβερνητικές πρακτικές και ειδικά για την περικοπή των συντάξεων άσκησε ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. "Κερδίσαμε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο" υπογράμμισε ο Κ.Σημίτης σε συζήτηση που είχε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, όπου έφθασε για διακοπές
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στην περικοπή των συντάξεων, εξέφρασε ενστάσεις εκτιμώντας ότι υπήρχαν άλλες δαπάνες που μπορούσαν να κοπούν.
Όπως αναφέρεται στο Βήμα , ο κ. Σημίτης αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αλλά συνομίλησε αρκετή ώρα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει καλή δουλειά, ωστόσο χρειάζεται να... γίνουν και άλλα.
Ταυτόχρονα παρατήρησε ότι "χρειάζεται να λέμε πάντα την αλήθεια στον λαό". Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για την κακοδαιμονία της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι και όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει.
Αισιόδοξα αμερικανικά δημοσιεύματα
"Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο" αναφέρεται σε δημοσίευμα της αμερικανικής έκδοσης της εφημερίδας "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς". Τρεις πανεπιστημιακοί καθηγητές οικονομικών εκφράζουν την πεποίθηση ότι "η θεωρούμενη από πολλούς ως βέβαιη χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στην επόμενη πενταετία, μπορεί να αποτραπεί με την εφαρμογή των αναγκαίων, αν και καθυστερημένων, μεταρρυθμίσεων".
Συγκεκριμένα, οι Κώστας Μεγήρ, Δημήτρης Βαγιανός και Νίκος Βέττας που διδάσκουν οικονομικά στο University College London, IFS, London School of Economics και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διατυπώνουν την άποψη ότι "η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα ανάκαμψης μέσα από το συνδυασμό απελευθέρωσης της αγοράς, μακροπρόθεσμων επενδύσεων στην εκπαίδευση, ώστε να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική, και ριζικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τη δημόσια υγεία και τη φορολογία με στόχο την ελάφρυνση των πιέσεων στα δημόσια οικονομικά και την παροχή κινήτρων".
Οι τρεις καθηγητές εκτιμούν ότι αφενός η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο ως προς την αποφασιστικότητα εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και αφετέρου ο ελληνικός λαός φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι η αντίθεση στις μεταρρυθμίσεις συμβάλλει συχνά στη διατήρηση των προνομίων των λίγων.
Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι αν και οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι ελάχιστα υψηλότεροι από τον μέσο όρο της Ε.Ε., οι φόροι που τελικά συγκεντρώνονται από το κράτος είναι κατά 7% χαμηλότεροι του ΑΕΠ. "Εάν το κράτος καταφέρει να καλύψει αυτό το κενό, αλλάζοντας τη δομή του φορολογικού συστήματος, τότε ενδέχεται να εκμηδενιστεί και το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού", επισημαίνουν χαρακτηριστικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου