Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

"Στοιχηματίζουν" στον τζόγο για 700 εκατ. ευρώ

Με στόχο την πάταξη του παράνομου τζόγου, που ανέρχεται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ, και προς αποφυγή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση πρόκειται να επαναφέρει "φρουτάκια" και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Βάσει του σχεδίου νόμου «Ρύθμισης της Αγοράς Παιγνίων», το οποίο δημοσιεύθηκε από εχθές (27/8) στην ιστοσελίδα Οpen. Gov για δημόσια διαβούλευση έως ότου αποσταλεί στη Βουλή προς ψήφιση, εκτός από την χορήγηση αδειών με ανοικτό διαγωνισμό, εξετάζεται εναλλακτικά και η προκήρυξη αδειών σε «πακέτα», με διαφορετικό αριθμό τερματικών, και ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων.
Ταυτόχρονα, θα επιτραπεί ο στοιχηματισμός εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου με χορήγηση αδειών για τις οποίες θα πληρώνεται εφάπαξ εισφορά και τέλος επί των... ακαθάριστων εισπράξεων τους.
Και για τις άδειες internet, ενδέχεται η ΟΠΑΠ να έχει το προβάδισμα εφόσον της δοθούν με απ΄ ευθείας ανάθεση οι άδειες.
Οι δικαιούχοι αδειών και τα κέρδη
Έκδοση ειδικής άδειας από την Επιτροπή Εποπτείας Παιγνίων θα απαιτείται για τη λειτουργία όλων των μορφών των ψυχαγωγικών τεχνικών παιχνιδιών μέσω τερματικών με οθόνη.
Για τη χορήγηση της άδειας αυτής, καθώς επίσης και για τη διατήρησή της σε ισχύ, καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες των τερματικών εφάπαξ τέλος και, επιπλέον, ετήσιο τέλος διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιχνιδιών.
Οι άδειες για τα μηχανήματα επιτόπιου παιχνιδιού θα δοθούν ανάλογα με τον πληθυσμό της πόλης και βάσει προδιαγραφών των χώρων και των υπευθύνων.
Για τα τυχερά παιχνίδια περιορισμένου οφέλους (π.χ. «φρουτάκια»), το προσδοκώμενο κέρδος είναι περιορισμένο και προτείνεται να αποτελεί, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, το 60% του ύψους στοιχηματισμού του κάθε μηχανήματος.
Το ποσοστό κερδών προς τους παίκτες μπορεί να διανέμεται με δύο τρόπους: είτε να μη σχετίζεται με το ύψος του στοιχηματισμού, αλλά να δίνεται ένα μέγιστο ποσό, ή να οριστεί σε πολλαπλάσιο του ποσού στοιχηματισμού.
Σε κάθε περίπτωση, το ανώτατο ποσό στοιχήματος θα είναι συγκεκριμένο, π.χ. από 0,20 ως 10,00 ευρώ.
Oι παίκτες θα μπορούν να παίζουν μόνο ως ένα ορισμένο ποσό για μια χρονική περίοδο (π.χ. 300 ευρώ ανά μήνα) και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να χάσουν περισσότερα χρήματα από αυτά που στοιχηματίζουν.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, αναλογούν περίπου 3,2 τερματικά ανά 1.000 κατοίκους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην Ελλάδα όπου ο πληθυσμός ανέρχεται σε περίπου 10.000.000 ο αριθμός των συγκεκριμένων συσκευών θα ανέλθει σε περίπου 32.000.
Υποχρεώσεις και απαγορεύσεις
Απαγορεύεται αυστηρά η διεξαγωγή πάσης φύσεως παιχνιδιών με πίστωση καθώς και η παροχή «έκπτωσης» στο κόστος συμμετοχής.
Στα καταστήματα και στις οθόνες διεξαγωγής παιχνιδιών αναγράφεται υποχρεωτικά κάθε πληροφορία σχετικά με υπηρεσίες αντιμετώπισης εθισμού και στήριξης για την απεξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια.
Οι ανήλικοι απαγορεύεται να έχουν πρόσβαση σε τυχερά παιχνίδια. Μπορούν μόνο να παίζουν τεχνικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια (τύπου πακ-μαν), τα οποία θα διαβαθμίζονται σε προσβασιμότητα ανάλογα με την ηλικία.
Οι χώροι διεξαγωγής των παιχνιδιών (τυχερών και τεχνικών) θα απέχουν διαβαθμισμένα από σημεία όπου συχνάζουν ανήλικοι, ειδικότερα σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις κ.λπ.
Το παιχνίδι διασφαλίζεται με μηχανισμούς όπως η έκδοση ατομικής κάρτας παίκτη, ώστε να εξακριβώνονται η ηλικία, η ροή των χρημάτων, ο μέγιστος χρόνος συμμετοχής και τυχόν πρόσθετοι περιορισμοί που θέτει ο ίδιος ο παίκτης (π.χ. μέγιστο ποσό στοιχηματισμού ανά ημέρα ή μήνα).
Η απαγόρευση του τζόγο... μας στοίχισε
Υπενθυμίζεται πως τα φρουτάκια απαγορεύτηκαν στη χώρα μας από το 2002, με εξαίρεση ορισμένους χώρους, όπως τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και τα καζίνο.
Η Ελλάδα, επειδή η καθολική απαγόρευση αντιβαίνει τις κοινοτικές οδηγίες, καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και κλήθηκε να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 32.000 ευρώ ανά ημέρα είτε 11,5 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
Η παντελής επίσης απουσία ρυθμιστικού πλαισίου βοήθησε στην «άνθηση» του παράνομου τζόγου, κυρίως μέσω του διαδικτύου, που με τη σειρά του επιφέρει απώλειες στα κρατικά έσοδα.
Εκτιμάται ότι στη χώρα μας λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, έως και 20.000 ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (AWPs) και έως και 150.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια (τύπου φρουτάκια).
Συνολικά ο παράνομος τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιχνιδιών εκτιμάται σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου