Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν: έρχεται η «Λα Νίνια»


Η εποχή των μουσώνων και των κυκλώνων πλησιάζει και στον Ειρηνικό Ωκεανό ήδη σχηματίζεται ένα κλιματικό φαινόμενο τύπου «Λα Νίνια».
Είναι το αντίστροφο φαινόμενο του Ελ Νίνιο, που χαρακτηρίζεται από την άνοδο της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στις κεντρικές και τις ανατολικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού.

«Μετά την ταχεία εξαφάνιση του φαινομένου Ελ Νινιο (2009-10) στις αρχές του Μαΐου 2010... η εξέλιξη προς ένα φαινόμενο Λα Νίνια συνεχίζεται», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.


Το φαινόμενο «Λα Νίνια» προκαλεί ...συνήθως ισχυρές βροχοπτώσεις στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Αυστραλία, περιόδους ξηρασίας στη Νότια Αμερική, θύελλες στην τροπική περιοχή του Ατλαντικού, κύματα ψύχους στη Βόρεια Αμερική και βροχερό καιρό στην νοτιοανατολική Αφρική.


Αν και είναι πιθανό ότι οι συνθήκες της Λα Νίνια θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται τους προσεχείς μήνες, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα διαμορφωθεί το φαινόμενο και ποιές θα είναι οι διαστάσεις του, το 2010.


Εξάλλου, η διακύμανση των δυτικών επιφανειακών ανέμων κατά τις προσεχείς τέσσερις έως έξι εβδομάδες είναι πιθανόν να εμποδίσει την εξέλιξη προς ένα φαινόμενο Λα Νίνια.


Οι διαφορές της θερμοκρασίας που προκαλούνται από το Ελ Νίνιο και τη Λα Νίνια είναι στενά συνδεδεμένες με τις σημαντικές διακυμάνσεις του κλίματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ανωμαλίες αυτές είναι πιθανόν να διαρκέσουν και έναν χρόνο.



newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου