Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ο βιασμός είναι ένα δράμα που συνεχίζεται


Η μέρα αρχίζει στο πατρικό της Σάμια.  Ο μουλάς ρωτάει τη νεαρή γυναίκα και τον αγαπημένο της αν έχουν συνειδητοποιήσει τι πρόκειται να κάνουν.
Ακολουθεί το δύσκολο έργο της προετοιμασίας της νύφης. Οπως συμβαίνει σε όλους τους γάμους στη Δύση, στην όλη διαδικασία περιλαμβάνεται το χτένισμα, το μακιγιάζ, και η πρόβα του νυφικού.  Στο Αφγανιστάν η ιστορία της Σάμια είναι συνηθισμένη, όχι όμως και το χάπι εντ.

Η Σάμια είναι θύμα βιασμού. Σήμερα όμως είναι η μέρα του γάμου της. Εως αργά το απόγευμα θα έχει παντρευτεί σε... μια ιδιωτική τελετή στην Καμπούλ. Ανάμεσα στους 150 καλεσμένους σε αυτήν την ασυνήθιστη τελετή θα βρίσκεται και η ακτιβίστρια και βουλευτής της αφγανικής Βουλής Μαλαλάι Τζόια - ο μέλλων σύζυγος της Σάμια είναι ένας από τους σωματοφύλακές της για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Εάν δεν ήταν εκείνη και οι οπαδοί της, ο γάμος αυτός δεν θα γινόταν ποτέ. Πρόκειται για μια γλυκόπικρη ιστορία για πολλούς λόγους. Η Τζόια πήρε μια πολύ δύσκολη απόφαση για το μέλλον της: δεν πρόκειται να λάβει μέρος στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Τα πράγματα δεν πάνε καλά στη χώρα μου», λέει στην «Ιντιπέντεντ». «Ωστόσο, αυτός ο γάμος με έχει κάνει πολύ χαρούμενη. Ο Φαραμάρτζ είναι πολύ καλός άνθρωπος».

Προκατάληψη. Στο Αφγανιστάν υπάρχει μεγάλη προκατάληψη με τα θύματα βιασμού. Ο Φαραμάρτζ όμως βρίσκεται κοντά στην Τζόια για αρκετά μεγάλο διάστημα κι έτσι έχει γίνει πιο ανοιχτόμυαλος. Είναι ένας φιλικός νεαρός άνδρας π ου μοιάζει με σταρ του κινηματογράφου. Η ευτυχία του είναι μεταδοτική. «Οταν έμαθα πως η Σάμια θα με παντρευτεί, δεν ήξερα αν βρίσκομαι στη γη ή στον ουρανό», εξομολογείται.

Οι επιπτώσεις του βιασμού στη χώρα αυτή είναι πέραν πάσης φαντασίας: τα όνειρα εκμηδενίζονται και δημιουργούνται τραγωδίες επικών διαστάσεων. Τα θύματα βιάζονται δύο φορές: πρώτα από τους βιαστές τους κι έπειτα από την κοινωνία. Και ορισμένες φορές κοινωνία είναι οι φίλοι και οι στενοί συγγενείς. Τα κορίτσια συχνά κάνουν κακό στον εαυτό τους ή αυτοκτονούν. Οι κοπέλες των αγράμματων οικογενειών ορισμένες φορές θανατώνονται από το ίδιο το περιβάλλον τους, που θεωρεί πως η «ντροπή είναι διάχυτη» και δεν μπορεί να καλυφθεί.

Σπάνια σε αυτές τις περιπτώσεις και οι δύο οικογένειες δίνουν από την καρδιά τους την ευλογία τους για τον γάμο. «Θέλουμε με αυτόν τον γάμο να στείλουμε ένα μήνυμα», τονίζει η Τζόια. «Στα θύματα, ότι υπάρχει ελπίδα, στους άνδρες ότι θα πρέπει να αγαπούν και να προστατεύουν κορίτσια όπως η Σάμια, και όχι να τα αποφεύγουν». Είναι πιθανό, άμα περάσει ο ενθουσιασμός της μεγάλης μέρας, η νεόνυμφοι να μετανιώσουν που άφησαν να μάθει όλος ο κόσμος την ιστορία τους. Ομως κι εκείνοι και η Τζόια είναι ανυποχώρητοι. Πιστεύουν πως αυτός ο γάμος έπρεπε να ιδωθεί ως σύμβολο ελπίδας, δεδομένου πως γνωρίζουν οι πάντες τον βιασμό της Σάμια.

Την απήγαγαν και τη βίασαν οκτώ ένοπλοι την περίοδο του Ραμαζανιού. Η κοπέλα κατάφερε να δραπετεύσει και στη συνέχεια κατέρρευσε. «Με ατίμασαν. Δεν έχω πια κύρος ούτε στην οικογένειά μου ούτε στη φυλή ούτε στην πόλη μου», έλεγε κλαίγοντας. Πάνω στην αγανάκτησή της, ζήτησε να κρεμαστούν οι βιαστές της. Οι βιαστές της Σάμια ήταν γκάνγκστερ της περιοχής και παρ΄ όλο που ο πρόεδρος Καρζάι δεσμεύτηκε ότι η αστυνομία θα τους παράσχει προστασία, στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την ασφάλειά τους. Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να μετακομίσουν στην Καμπούλ για να εξασφαλίσουν την ανωνυμία τους. Η Σάμια, όπως και άλλα κακοποιημένα κορίτσια, βρέθηκε υπό την προστασία της Μαλαλάι Τζόια. Σιγά σιγά οι πληγές της άρχισαν να επουλώνονται. Βρήκε ξανά το χαμόγελό της και την αγάπη.

Εκπρόσωπος της Επαναστατικής Ενωσης Γυναικών του Αφγανιστάν, μιας οργάνωσης που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε στην «Ιντιπέντεντ» πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για τους βιασμούς στο Αφγανιστάν. «Οι περισσότεροι βιαστές είναι πολέμαρχοι και ισχυροί άνδρες. Λόγω του διεφθαρμένου συστήματος στο Αφγανιστάν, αυτοί οι άνθρωποι δεν οδηγούνται ποτέ στη Δικαιοσύνη», εξηγεί.

Η τελετή. Τα αυτοκίνητα έχουν στολιστεί με ροζ κορδέλες και χάρτινα λουλούδια. Οι καλεσμένοι στο σπίτι της νύφης είναι χωρισμένοι σε δύο δωμάτια, τα οποία μοιράζονται οι γονείς και τα δέκα παιδιά της οικογένειαςηλικίας 4 έως 20 ετών. Η Σάμια, σαν κινέζικη κούκλα, παραμένει ακίνητη όσο βγαίνουν φωτογραφίες και μοιράζονται τα γλυκά. Πάνω από το κεφάλι της νύφης κρατούν ένα αντίγραφο του Κορανίου, ενώ ο γαμπρός φοράει στεφάνι από κόκκινα χάρτινα λουλούδια. Καθώς η μεγάλη μέρα τελειώνει, άνδρες και γυναίκες απομακρύνονται, όμως δεν υπάρχουν πια σύνορα μεταξύ τους. Οι νεόνυμφοι αποχωρούν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου