Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Διέξοδος από το λαβύρινθο του AIDS

Η ανακάλυψη δύο αντισωμάτων που εξουδετερώνουν σε ποσοστό 91% τα στελέχη του HIV ενδέχεται να οδηγήσει στην παρασκευή εμβολίου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού. 
Οι επιστήμονες στο Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών ΝοσημάτωνNIAID) διαπίστωσαν πως τα αντισώματα VRCO1 και VRCO2 εξουδετερώνουν μεγαλύτερο ποσοστό στελεχών του θανατηφόρου ιού από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. (
Συγκριτικά, το αντίσωμα VRC03 εξεδετερώνει το 57% των γνωστών στελεχών του AIDS, ένα ...αντίσωμα που ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του '90 εξουδετέρωνε μόλις το 40%, ενώ τα αντισώματα PG9 και PG16 που παρουσιάστηκαν πέρυσι εξουδετέρωναν το 79% και το 73% αντίστοιχα.
"Η ανακάλυψη αυτών των αντισωμάτων στον ιό HIV και η δομική ανάλυση που εξηγεί πώς λειτουργούν αποτελούν συναρπαστικές εξελίξεις που θα επιταχύνουν τις προσπάθειες μας για να βρούμε ένα προληπτικό εμβόλιο κατά του HIV για παγκόσμια χρήση", σημείωσε ο επικεφαλής του NIAID, Άντονι Φόυσι.
Τα αντισώματα, όπως ανακοινώθηκε, ανακαλύφθηκαν στα κύτταρα ενός 60χρονου φορέα που στην επιστημονική βιβλιογραφία είναι γνωστός ως Donor 45 και που ο οργανισμός του παράγει φυσικά τα συγκεκριμένα αντισώματα.
Η προσπάθεια αυτή, όπως σημείωσε ο Gary Nabel, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων και επικεφαλής της έρευνας, θα απαιτήσει εργασία.
Εκπρόσωποι της επιστημονικής ομάδας επισημαίνουν πως το επόμενο βήμα είναι η προσπάθεια παρασκευής εμβολίων με "βάση" τα συγκεκριμένα αντισώματα, προσθέτοντας πως αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί αρκετό χρόνο προκειμένου να υλοποιηθεί. Η ανακοίνωση για τον εντοπισμό των δύο αντισωμάτων πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη διεθνούς διάσκεψης για το AIDS στη Βιέννη.
Ο οργανισμός είναι εφικτό να παράγει αυτά τα είδη αντισωμάτων”, σημείωσε ο Montefiori, επισημαίνοντας πως ακόμα δεν έχουν δει αυτό που μπορούν να κάνουν τα συγκεκριμένα αντισώματα. Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν, όπως σημείωσε ο Monterfiori, να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο που θα βοηθά τον οργανισμό να παράγει αυτά τα αντισώματα για να υπάρχει αθροιστική δράση.
Σημειώνεται πως 33 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ζούσαν με τον HIV το 2008 και περίπου 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό το ίδιο έτος



.cosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου