Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Yπερβολικό το σενάριο πτώχευσης της Ουγγαρίας


Τα σενάρια περί πτώχευσης της Ουγγαρίας "βύθισαν" χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό τετραετίας έναντι του δολαρίου. Έτσι, από την σύνοδο της G20 στην Νότια Κορέα ο Όλι Ρεν απέρριψε τα σενάρια που την Παρασκευή ήθελαν την Ουγγαρία να κηρύσσει στάση πληρωμών και να απευθύνεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για οικονομική βοήθεια. "Οι πρόσφατες συγκρίσεις μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ελλάδας είναι... παραπλανητικές" υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος για τις φήμες ότι η Ουγγαρία θα ακολουθήσει τον οικονομικό "δρόμο" της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρός Καν εξέφρασε από την πλευρά του την "έκπληξη" του από τις δηλώσεις σχετικά με την Ουγγαρία, αλλά αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.


Το ουγγρικό εθνικό νόμισμα, το φιορίνι, το Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης και τα CDS της Ουγγαρίας, έπεσαν όλα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά από κινδυνολογικές δηλώσεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας από ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, Fidesz, που σχημάτισε τη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση πριν από μία εβδομάδα.


Η Ουγγαρία, για να αποφύγει την πτώχευση του κράτους, έχει δεχτεί από το φθινόπωρο του 2008 οικονομική ενίσχυση ύψους 20 δις ευρώ από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) .


Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουγγαρία θα μεταβεί την Δευτέρα στη Βουδαπέστη για να συναντηθεί με τη νέα κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου