Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

GPS δε γίνεσαι... γεννιέσαι!

Η αίσθηση κατεύθυνσης και προσανατολισμού είναι έμφυτη, σύμφωνα με δύο νέες ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες, από τις οποίες προέκυψε το συμπέρασμα, ότι ο εγκέφαλος γεννιέται με την κατάλληλη “καλωδίωση” που του επιτρέπει να προσανατολίζεται και κατ' επέκταση να κατευθύνεται σωστά.
Και οι δύο έρευνες βασίστηκαν σε πειραματόζωα, μωρά αρουραίων, αλλά πιστεύεται ότι τα πορίσματά τους έχουν γενικότερη ισχύ.
Ήταν η πρώτη φορά που επιστήμονες μελέτησαν άμεσα τα νευρωνικά κυκλώματα προσανατολισμού και κατεύθυνσης σε νεογέννητα ζώα, με την... εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλό τους και διαπίστωσαν ότι υπήρχαν ηλεκτρικά σήματα, που έδειχναν επικοινωνία μεταξύ των συγκεκριμένων νευρώνων προσανατολισμού, ήδη από την πρώτη στιγμή της γέννησης, πριν καν τα μωρά βγουν από τη φωλιά τους και περπατήσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους.
"Τα σήματα υπάρχουν από την πρώτη κιόλας στιγμή. Υποθέτουμε ότι η κατάλληλη 'καλωδίωση' υπάρχει εκεί εκ γενετής", δήλωσε η υπεύθυνη της βρετανικής έρευνας, Φρανσέσκα Κακούτσι του Ινστιτούτου Συμπεριφορικής Νευροεπιστήμης του University College του Λονδίνου.
Οι επιστήμονες μπόρεσαν να ξεχωρίσουν τις τρεις κύριες πλευρές του συστήματος "πλοήγησης" του εγκεφάλου: την αίσθηση εντοπισμού θέσης, την αίσθηση κατεύθυνσης και την αίσθηση απόστασης.
Διαπίστωσαν ότι οι πρώτοι-πρώτοι νευρώνες που ενεργοποιούνται μετά τη γέννηση του μωρού, είναι αυτοί της κατεύθυνσης.
Τα εγκεφαλικά κύτταρα που εξειδικεύονται στην αίσθηση εντοπισμού θέσης, αργούν μερικές μέρες για να ενεργοποιηθούν σωστά, ενώ, μετά από περίπου τρεις εβδομάδες, ενεργοποιούνται οι νευρώνες απόστασης, που δείχνουν στον οργανισμό πόσο μακριά είναι τα γύρω αντικείμενα.
Μια ανάλογη έρευνα θα ήταν αδύνατη σε ανθρώπους, καθώς δεν είναι επιτρεπτό να γίνει εμφύτευση ηλεκτροδίων σε μωρά.
Οι ερευνητές πιστεύουν όμως ότι τα πορίσματά τους έχουν ισχύ και για τα ανθρώπινα νεογέννητα. Άγνωστο παραμένει ωστόσο το γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν καλύτερη αίσθηση προσανατολισμού σε σχέση με άλλους.
Σημειώνεται πως η βρετανική έρευνα, που αφορούσε μόνο αρσενικά πειραματόζωα, δε συμπέρανε αν υπάρχει βιολογική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, ενώ η νορβηγική έρευνα, που χρησιμοποίησε και θηλυκά πειραματόζωα, δεν βρήκε διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.
Η δεύτερη μελέτη του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, υπό την Ρόζαμουντ Λάνγκστον, επίσης εμφύτευσε μικροσκοπικούς αισθητήρες σε νεογέννητα αρουραίων, που δεν είχαν καν ανοίξει τα μάτια τους, για να καταλήξουν στα ίδια συμπεράσματα ως προς το σχηματισμό και την ανάπτυξη των συγκεκριμένων κυττάρων

  

cosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου