Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ οι αδήλωτες πισίνες


«Σαφάρι» με στόχο με τις αδήλωτες πισίνες ξεκινά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.). Εντολή του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είναι να εντοπιστούν όλοι όσοι έχουν κατασκευάσει πισίνα και δεν την έχουν δηλώσει στην εφορία, προκειμένου να αποφύγουν τα τεκμήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν παραλειφθεί πανελλαδικά στοιχεία από κατασκευαστές σχετικά με τις πισίνες που έχουν χτιστεί.

Τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται από τους ελεγκτές του Σ.Δ.Ο.Ε., οι οποίοι σύντομα θα... ξεκινήσουν νέους επιτόπιους ελέγχους σε πολυτελείς κατοικίες στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, με σκοπό να βρουν τις αδήλωτες πισίνες. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν για διασταύρωση στοιχείων.

Υπενθυμίζεται ότι την Άνοιξη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου είχαν πραγματοποιήσει αντίστοιχους ελέγχους, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του Google Earth. Με τη βοήθεια του δορυφόρου, «ανίχνευαν» τις επίμαχες περιοχές και εντόπιζαν τις πισίνες.

Οι έλεγχοι είχαν αποδώσει καρπούς, καθώς στο «δόκανο» των Αρχών είχαν πιαστεί αρκετοί ιδιοκτήτες, κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής. Η τεχνολογία βοήθησε τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να εντοπίσει 500 φορολογουμένους που έχουν σπίτια με πισίνα.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των αδήλωτων δεξαμενών κολύμβησης είναι μεγάλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μία στις τρεις πισίνες στην Εκάλη δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία.

Οι έρευνες στρέφονται κυρίως στις «ακριβές» περιοχές των βορείων και των νοτίων προαστίων, αλλά και σε νησιά, όπου οι πολυτελείς βίλες φυτρώνουν τα τελευταία χρόνια σαν «μανιτάρια».

Τα τεκμήρια για τις πισίνες υπολογίζονται βάσει της επιφάνειας και ορίζονται σε 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για πισίνες μέχρι 60 τ.μ. και σε 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο πάνω από 60 τ.μ. Με τις νέες διατάξεις, το τεκμήριο για τις πισίνες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.

Παπακωνσταντίνου σε ΣΔΟΕ: «Πατάξτε τη διαφθορά»
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Σ.Δ.Ο.Ε., προέτρεψε τα στελέχη του Σώματος να συμβάλουν στην περιθωριοποίηση των φαινομένων διαφθοράς και φοροδιαφυγής, δηλώνοντας τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του υπουργείου προς αυτούς.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, το πρώτο 5μηνο του 2010, το Σ.Δ.Ο.Ε. έχει βεβαιώσει πρόστιμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 700 εκατ. ευρώ στο σύνολο του περασμένου έτους, και έχει δεχτεί 6.000 καταγγελίες, έναντι 4.000 καταγγελιών όλο το 2009.

«Δεν θα κάνουμε πίσω, δεν θα σταματήσουμε, ο σκοπός μας είναι να επαναφέρουμε τη δικαιοσύνη», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προαναγγέλλοντας αυστηρό κυνήγι των φοροφυγάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σ.Δ.Ο.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει ελέγχους στα νησιά. Τα κλιμάκια του Σώματος πραγματοποιούν εφόδους σε δύο φάσεις, από Παρασκευή έως Κυριακή, και από Δευτέρα έως Πέμπτη, σε μεγάλους τουριστικούς νησιωτικούς προορισμούς. Παράλληλα, υπάρχουν έτοιμες λίστες με κέντρα διασκέδασης, μπαρ και εστιατόρια, με βεβαιωμένες παραβάσεις, για τα οποία επίκεινται «λουκέτα».

Όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στόχος δεν είναι να μπει λουκέτο σε 60 - 70 μαγαζιά, αλλά σε 15 – 20, για να δοθεί το σήμα στην αγορά ότι «δεν αστειευόμαστε».


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου