Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Στις αρμόδιες αρχές προσωπικά δεδομένα που συνέλεξε κατά λάθος η Google

Η Google θα διαβιβάσει στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές τα προσωπικά δεδομένα που συνέλεξε τυχαία κρατώντας τις ιδιωτικές ανταλλαγές στη διάρκεια φωτογραφικών λήψεων για  την εφαρμογή της "Street View", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της σε συνέντευξη στους Financial Times.

Ο Σμιτ δήλωσε πως θα διαβιβάσει τις πληροφορίες αυτές κατ΄αρχήν στις γερμανικές, γαλλικές, ισπανικές και ιταλικές αρχές προστασίας δεδομένων, οι οποίες προβλέπουν αυτή τη στιγμή ποινική διερεύνηση της... υπόθεσης.

Η Google, είπε ο Σμιτ, ετοιμάζεται επίσης να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα ενός εξωτερικού ελέγχου, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αυτοκίνητα που είχαν επιφορτισθεί να φωτογραφίζουν τους δρόμους για τη View Street κατέληγαν να καταγράφουν προσωπικές πληροφορίες που ανταλλάσσονταν ανάμεσα σε υπολογιστές και ανοικτά ασύρματα δίκτυα wi-fi, τα οποία στη συνέχεια αναμεταδόθηκαν μέσω μη ασφαλών συστημάτων.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεταξύ των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν να περιλαμβάνονται τραπεζικά δεδομένα και δεδομένα ιδιωτικής αλληλογραφίας.

"Ας είμαστε ξεκάθαροι, έχουμε καρφωθεί", παραδέχθηκε με ειλικρίνεια στη συνέντευξη.

Πρόσθεσε πως η Google θα διενεργήσει εσωτερική έρευνα στις πρακτικές της που αφορούν την ιδιωτική ζωή, ενώ μία πειθαρχική διαδικασία έχει ξεκινήσει εναντίον ενός μηχανικού που θεωρείται υπεύθυνος για την υπόθεση, η οποία "παραβιάζει ξεκάθαρα" τους κανόνες του ομίλου, σύμφωνα με το διευθυντή του.

Εξέφρασε την ελπίδα πως η διαφάνεια αυτή θα επιτρέψει στην Google να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η κουλτούρα του ομίλου, που συνίσταται στο να αφήνει τους μηχανικούς να δημιουργούν νέα προϊόντα, δεν θα αλλάξει: "Θα ήταν τρομερό να παγώσουμε τη δημιουργικότητα", είπε, προσθέτοντας πως η αποστολή που ανατέθηκε στην Google να συλλέξει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες στον κόσμο δεν πρέπει να τεθεί υπό ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου