Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Ψαράδες καθάρισαν τη λίμνη Κερκίνη

Επιχείρηση καθαρισμού της λίμνης Κερκίνης με τη «σφραγίδα» των ψαράδων της περιοχής. Μέσα σε διάστημα είκοσι ημερών, οι ψαράδες κατάφεραν να μαζέψουν 1600 σακούλες με απορρίμματα, καθαρίζοντας μία έκταση που φτάνει τα 5.000 στρέμματα. Το μήκος της ακτογραμμής στην οποία ενήργησαν αγγίζει τα 54 χιλιόμετρα.

Με τις απόχες τους οι ψαράδες απομάκρυναν από το βυθό αλλά και την επιφάνεια της λίμνης, πλαστικά μπουκάλια, σακούλες και διαφορά... σκουπίδια που επιβαρύνουν το οικοσύστημα.


Είναι η δεύτερη χρονιά που οι ψαράδες συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τον καθαρισμό της λίμνης.


«Ένα τέτοιο εγχείρημα καθαρισμού μεγάλης έκτασης λίμνης, γίνεται για πρώτη φορά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη», τόνισε ο γενικός συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Κερκίνης Θόδωρος Ναζιρίδης.


«Τα περισσότερα σκουπίδια μεταφέρονται με τον ποταμό Στρυμόνα, από τη Βουλγαρία", καταγγέλλουν τα μέλη των αλιευτικών συλλόγων της περιοχής και προσθέτουν πως "παρότι έχουν γίνει οι σχετικές επισημάνσεις από τη Νομαρχία Σερρών εντούτοις οι γείτονες της όμορης χώρας δεν συμμορφώνονται», πρόσθεσε.


Η λίμνη Κερκίνη και οι ιαματικές πηγές Αγκίστρου και Σιδηροκάστρου, στις Σέρρες, νίκησαν στον φετινό ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας (EDEN)». Το πρόγραμμα EDEN, έχει στόχο την ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών, που αναπτύσσονται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.


Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Υδάτινος Τουρισμός» (Aquatic Tourism) και η Γενική Γραμματεία Τουρισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, συμμετείχε για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Πρόγραμμα της ευρωπαϊκής επιτροπής «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» (European Destinations of Excellence - EDENIV).


Οι προορισμοί νικητές και οι τέσσερις επιλαχόντες θα προβληθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω δράσεων προβολής της ευρωπαϊκής επιτροπής και θα βραβευθούν σε εκδήλωση, που θα διοργανώσει η ευρωπαϊκή επιτροπή στις Βρυξέλλες, στις 27 Σεπτεμβρίου 2010, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Μέρας Τουρισμού.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010, 13:33

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου