Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Ρομαντική μουσική: Ο βοηθός του έρωτα!

Στα πλαίσια πειράματος για τις συναισθηματικές επιδράσεις της μουσικής, το ρομαντικό τραγούδι που ακουγόταν αχνά αύξησε τις πιθανότητες επιτυχίες ενός νεαρού που επιχειρούσε να κατακτήσει την κοπέλα. 

Είτε η μουσική, είτε οι στίχοι των ερωτικών τραγουδιών, όπως εκτιμούν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετάνης, δημιουργούν θετικά συναισθήματα στους ακροατές και τους κάνουν πιο δεκτικούς στις προτάσεις των άλλων.
Άλλωστε, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, τα τραγούδια με επιθετικούς στίχους αυξάνουν παροδικά την επιθετικότητα και το...
συναίσθημα του θυμού.
Στο πείραμα του Δρ Νικολά Γκεγκέν, που στο παρελθόν είχε δείξει ότι η ακρόαση ρομαντικής μουσικής στα ανθοπωλεία κάνει τους άνδρες να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, ζήτησε από 87 ανύπαντρες γυναίκες 18-20 ετών να συμμετάσχουν σε μια έρευνα που υποτίθεται ότι αφορούσε την αξιολόγηση προϊόντων.
Αρχικά, οι εθελόντριες κλήθηκαν να περιμένουν στην αίθουσα αναμονής, όπου οι μισές άκουσαν το ερωτικό τραγούδι Je l'aime a mourir του Γάλλου συνθέτη Φρανσίς Καμπρέλ. Για λόγους σύγκρισης, οι υπόλοιπες άκουσαν το «ουδέτερο» τραγούδι L'heure du the του Βινσέν Ντελέρμ.
Στη συνέχεια, κάθε εθελόντρια μεταφέρθηκε σε μια διπλανή αίθουσα προκειμένου να αξιολογήσει κάποιο προϊόν σε συνεργασία με έναν άνδρα. Ο άνδρας αυτός ήταν ένας νεαρός «μέτριας» εμφάνισης, όπως τον είχε αξιολογήσει μια άλλη ομάδα γυναικών.
«Με λένε Αντουάν. Σε βρίσκω πολύ ωραία και αναρωτιόμουν αν θα μου έδινες το τηλέφωνό σου. Θα σου τηλεφωνήσω μετά για να πιούμε ένα ποτό την επόμενη εβδομάδα», ήταν η ατάκα που έβρισκε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει ο νεαρός όταν έμενε μόνος του με τις κοπέλες. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι το ερωτικό τραγούδι διπλασίασε τις πιθανότητες επιτυχίας συγκριτικά με το ουδέτερο. Ο Αντουάν είχε τα τηλέφωνα του 52% των γυναικών της πρώτης ομάδας και μόνο από το 28% της δεύτερης.
«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η επίδραση της έκθεσης σε περιεχόμενο μέσων δεν περιορίζεται στη βία και έχει το δυναμικό να επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών», επισημαίνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Psychology of Music. 

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου