Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Έμπλεξαν τον Πρόεδρο στην κόντρα για τα εργασιακά

Σε εργασιακό «ολοκαύτωμα» με παράπλευρες απώλειες χιλιάδες εργαζόμενους και «θεατή» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξελίσσεται η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που δρομολόγησε η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας τη Βουλή, φοβούμενη ένα ακόμη εσωκομματικό αντάρτικο, ανάλογο με αυτό της υπερψήφισης των σκληρών μέτρων λιτότητας.

Η αριστερή αντιπολίτευση της χώρας επιχείρησε -εφαρμόζοντας κατά κάποιο τρόπο την έσχατη γραμμή άμυνας- την «εμπλοκή» του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στο ...

ζωτικής σημασίας θέμα της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων.

Μιας αλλαγής που βρίσκει αντίθετο το σύνολο σχεδόν του ενεργού δυναμικού της χώρας, πλην εξαιρέσεων, όπως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος, ο οποίος με ανακοίνωσή του διαμορφώνει την άποψη ότι «είναι θετικό που η κυβέρνηση αποφάσισε να ταράξει τα νερά».


Τα ταραγμένα νερά, όμως, μπορεί να γίνουν ορμητικοί χείμαρροι, καθώς απέναντι σε αυτό το εργασιακό έκτρωμα είναι το σύνολο των εργαζομένων, οι συνδικαλιστικοί φορείς, οι πολιτικές παρατάξεις, αλλά ακόμη και μερίδα της συμπολίτευσης, βουλευτές της οποίας θεωρούν ότι το κυβερνητικό διάταγμα θα κριθεί αντισυνταγματικό.


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμφανώς προβληματισμένος και απογοητευμένος από το πρωτοφανές «κυνήγι» του εργατικού δυναμικού της χώρας από το ΠΑΣΟΚ -του οποίου και ο ίδιος ήταν ιστορικό κυβερνητικό στέλεχος- έλαβε λεκτικές αποστάσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο.

«Ελπίζω να δώσετε τη μάχη να περιοριστούν οι απώλειες και να πείσετε την κοινωνία ότι οι θυσίες θα έχουν αποτέλεσμα και καλύτερες μέρες», ήταν η χαρακτηριστική φράση που εκστόμισε ο Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Ανδρέα Λοβέρδο στο Προεδρικό Μέγαρο.


Ταυτόχρονα, όμως, ο κ Παπούλιας προανήγγειλε –επικαλούμενος, εμμέσως πλην σαφώς, τις μηδαμινές αρμοδιότητες που του παρέχει το Σύνταγμα της χώρας- την υπογραφή του Διατάγματος που αλλάζει τον εργασιακό χάρτη και επιβάλει συνθήκες «γαλέρας» στους εργαζόμενους.


Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν δημοσιογράφος ανέφερε στον κ. Παπούλια ότι «οι εργαζόμενοι προσβλέπουν σε σας να μην υπογράψετε τουλάχιστον το άδικο μέτρο να μην αποζημιωνόμαστε, όταν απολυόμαστε», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον κάλεσε να διαβάσει καλύτερα τις αρμοδιότητες του Προέδρου στο Σύνταγμα.


Είναι προφανές ότι ο πρώτος πολίτης της χώρας είναι εγκλωβισμένος στις μικρές συνταγματικές αρμοδιότητές του, αλλά η ιστορία είναι αυτή… που γράφει.


zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου