Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Είναι περίπλοκη η διαδικασία το ποδήλατο..

Επιστήμονες από τρείς χώρες, ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, μετά από μελέτες 3 ετών, δημιούργησαν μια πολύπλοκη μαθηματική φόρμουλα που δείχνει ότι αυτό που συμβαίνει με το σώμα και τον εγκέφαλό ακόμα κι ενός δεκάχρονου παιδιού, ενστικτωδώς, όταν κάνουν ποδήλατο, στην πραγματικότητα είναι τρομερά πολύπλοκο από φυσικομαθηματική άποψη.

Οι επιστήμονες από τρία πανεπιστήμια κατέληξαν
σε μια εξίσωση-σιδηρόδρομο που περιλαμβάνει 31 αριθμούς και σύμβολα και εννέα παρενθέσεις.

Η φόρμουλα λαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπόψη της... διάφορες παραμέτρους και δυνάμεις, όπως την αδράνεια, τη γυροσκοπική και την κεντρόφυγο δύναμη, τη βαρύτητα, την κλίση του ποδηλάτη και τη ροπή στρέψης.

Όπως δήλωσε ένας από τους ερευνητές, από τότε που εφευρέθηκε το ποδήλατο στη δεκαετία του 1860, οι μαθηματικοί και οι φυσικοί πασχίζουν να εφαρμόσουν τους νόμους κίνησης του Νεύτωνα για να εξηγήσουν την μοναδική ικανότητα ισορροπίας και κίνησης του ποδηλάτη.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η εξίσωσή τους θα βοηθήσει στον καλύτερο σχεδιασμό των μελλοντικών ποδηλάτων, διευκολύνοντας τους κατασκευαστές να προσαρμόσουν τα σχέδια τους έτσι ώστε τα ποδήλατά τους να είναι πιο σταθερά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου