Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Συναγερμός στον Έβρο για τοξικά απόβλητα




Προβληματισμός επικρατεί στις αρχές του Νομού Έβρου, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, σημειώθηκε σημαντική βλάβη ή βιομηχανικό ατύχημα στις διαδικασίες εξόρυξης και εμπλουτισμού του συγκροτήματος επεξεργασίας μεταλλευμάτων Assarel Medet, περίπου 60 χλμ, ΒΔ της Φιλιππούπολης στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ποσότητες από έντονα τοξικές - δηλητηριώδεις ουσίες και βαρέα μέταλλα διοχετεύτηκαν στον ποταμό Μπάνσκα Λούντα Γιάνα, ο οποίος εκβάλει στον ποταμό Έβρο, με... συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του μεγάλου διασυνοριακού ποταμού λόγω των καταρρακτωδών βροχών.
Ιχθυολόγοι του τμήματος Αλιείας της Νομαρχίας Έβρου, πραγματοποιούν έρευνες για ύπαρξη νεκρών ψαριών χωρίς όμως μέχρι στιγμής να προκύπτει πρόβλημα.
Παράλληλα έγιναν δειγματοληψίες από διάφορα σημεία του ποταμού, από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας. Ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του ΔΠΘ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Θεόδωρος Κωνσταντινίδης εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει ρύπανση του ποταμού, η οποία θα προκαλούσε μεγάλη καταστροφή.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντινομάρχης Έβρου Μιχάλης Κογιομτζής, δήλωσε την Τετάρτη (23/06) ότι "η μοναδική ενημέρωση που είχαμε για το θέμα ήταν μια ανακοίνωση της οικολογικής εταιρείας, ενώ επίσημα από τις βουλγαρικές αρχές δεν υπήρξε κάτι σχετικό".
Παράλληλα υπογράμμισε ότι την Πέμπτη (24/06) θα γίνει ακόμη μια δειγματοληψία στο ελληνικό τμήμα του ποταμού Έβρου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί οτιδήποτε ανησυχητικό που να υποδηλώνει επιβάρυνση της ποιότητας των υδάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου