Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ο υγιεινός τρόπος ζωής η καλύτερη άμυνα κατά της γρίπης

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι το κλειδί για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Για να αποφύγετε τη γρίπη αλλά και άλλες ασθένειες το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι να εντάξετε στην καθημερινότητά σας υγιεινές συνήθειες. «Πιστεύω πραγματικά ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα φροντίζει για πολλά πράγματα», δηλώνει η Erica Brownfield, καθηγήτρια παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του  πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα. «Ακόμη και αν έχετε εκτεθεί στη γρίπη, δε χρειάζεται να την κολλήσετε».
Η καλύτερη στρατηγική για την πρόληψη της γρίπης είναι οι βασικές υγιεινές συνήθειες, δηλαδή σωστή διατροφή, τακτική άσκηση και επαρκής ύπνος, σύμφωνα με την Brownfield.
«Καλό είναι, επίσης, να.... πλένετε τα χέρια σας συχνά και να αποφεύγετε την επαφή με ανθρώπους που έχουν γρίπη. Αλλά είναι πραγματικά δύσκολο να αποφύγετε την επαφή με τα μικρόβια. Το να προσπαθείτε να διατηρείτε τον εαυτό σας υγιή είναι γενικά η καλύτερη άμυνα κατά της γρίπης».
Οδηγός επιβίωσης
* Καταναλώστε άφθονα λαχανικά και φρούτα
Όταν τρέφεστε σωστά το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι σε καλύτερη θέση για την καταπολέμηση των μολύνσεων. Ο οργανισμός σας έχει ανάγκη από φυσικές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, που εντοπίζονται στις υγιεινές τροφές. Καταναλώστε άφθονα σκούρα πράσινα, κόκκινα και κίτρινα λαχανικά και φρούτα. Είναι όλα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, καθώς και στις βιταμίνες Α, C, E και βήτα-καροτίνη.
* Πείτε ναι στην άσκηση
Κάθε φορά που περπατάτε ή τρέχετε τονώνετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού σας κατά των ιών. Μια καθημερινή βόλτα για 30 λεπτά  ή τρεις 10λεπτες βόλτες  είναι το ελάχιστο που χρειάζεστε.
Αν επιλέξετε μια πιο έντονη άσκηση μπορείτε να έχετε ακόμη μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία σας.
* Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά
Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7 με 8 ώρες ύπνου. Οι έφηβοι χρειάζονται λίγο περισσότερο - περίπου 9 ώρες καθημερινά. Τα παιδιά χρειάζονται 10 με 12 ώρες ύπνου.
* Μειώστε την πίεση και το στρες
Το λίγο στρες είναι καλό, αλλά πρέπει να ξέρετε πότε χρειάζεται  να χαλαρώσετε. Το υπερβολικό άγχος εξασθενίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις», παραδέχεται ο Robert Schwartz, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.
Μπορεί να κάνετε όλα αυτά τα πράγματα, να ακολουθείτε έναν απόλυτα υγιεινό τρόπο ζωής, και παρόλα αυτά να αρρωστήσετε. Αλλά αν είστε υγιής και το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί σωστά, έχετε αυξημένες πιθανότητες να αποφύγετε τη γρίπη ή τουλάχιστον να αρρωσταίνετε λιγότερο συχνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου