Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Τσιγάρο και ποτό πίσω από τον καρκίνο στους νέους

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Αμπερντίν, που ύστερα από πενταετή μελέτη που διενήργησαν με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η ανθυγιεινή διατροφή έχουν οδηγήσει σε διπλασσιασμό της εμφάνισης καρκίνων του στόματος, του λάρυγγα και του οισοφάγου σε νεαρά άτομα. 
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αμπερντίν κατέληξε στο συμπέρασμα μετά από μελέτη 350 ασθενών κάτω των 50 ετών με καρκίνους του ανωτέρου αερο-πεπτικού σωλήνα, καθώς και 400 ατόμων που δεν έπασχαν από τις συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.
Εννέα στις δέκα ...περιπτώσεις καρκίνου, όπως διαπίστωσαν, οφείλονταν στο κάπνισμα, στην κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και στην απουσία φρούτων και λαχανικών από τη διατροφή των περιπτώσεων που μελέτησαν.
Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Επιδημιολογίας Gary Macfarlane, τόνισε ότι «οι καρκίνοι του ανώτερου αερο-πεπτικού σωλήνα εμφανίζουν αύξηση παγκοσμίως και η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται σε νεαρούς ενηλίκους κάτω των 50 ετών».
«Ο κίνδυνος είναι ότι οι νέοι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι ο καρκίνος είναι μία ασθένεια που προσβάλει άτομα στις ηλικίες των 60 και 70 και όχι στα 40. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι ότι οι αποφάσεις που παίρνουν για την κατανάλωση αλκοόλ, το ποτό και τη διατροφή έχουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες συνέπειες», επισήμανε.
Ο καθηγητής προσέθεσε ότι τα ευρήματα της ομάδας του επιβεβαιώνουν πως οι συνήθεις «ύποπτοι» για πρόκληση καρκίνου στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή το τσιγάρο, το ποτό και η κακή διατροφή, συνεχίζουν να αποτελούν τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου και στους νέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου