Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΗ: Αυξήσεις "φωτιά" έως 25%

Με αυξήσεις της τάξεως του 25% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι στην τριετία 2011-2013 όσοι έχουν χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Εξαιρούνται μόνο εκείνοι που θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, που προσφέρει μειωμένες τιμές σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.
 Οι αυξήσεις στις μεσαίες καταναλώσεις 801-1.600 κιλοβατώρες, όπου εντάσσεται η πλειονότητα των καταναλωτών, περίπου δύο εκατομμύρια, θα κυμανθεί, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", στα επίπεδα του 5%.
Αυτά τα ποσοστά προέκυψαν από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα στο ΥΠΕΚΑ από κοινού με τη ΡΑΕ, με τις τελικές ανακοινώσεις να.... τοποθετούνται χρονικά εντός της εβδομάδας και με την ακριβή ημέρα να εξαρτάται από την πολιτική διαχείριση από το Μέγαρο Μαξίμου.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι:
1) Ένα νοικοκυριό στην κατηγορία έως 800 κιλοβατώρες που σήμερα καλείται να καταβάλει 65 ευρώ το τετράμηνο, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται χρέωση ΕΡΤ και δημοτικά τέλη, μετά την αύξηση θα καταβάλει 81 ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση από 195 θα χρεώνεται με 243 ευρώ.
2) Αντίστοιχα, νοικοκυριό με κατανάλωση 1.600 κιλοβατώρες που σήμερα πληρώνει 170 ευρώ το τετράμηνο (510 ευρώ το χρόνο) μετά την αύξηση θα καταβάλει 179 ευρώ ή 537 ευρώ ετησίως.
Η αύξηση αυτή υποστηρίχθηκε σθεναρά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τη ΔΕΗ, ώστε να αντισταθμιστεί σε πραγματικές τιμές το κόστος παραγωγής του ρεύματος. Να σημειωθεί πως αρχικά η πρόβλεψη ανερχόταν στην αστρονομική αύξηση του 48% στις μικρές καταναλώσεις.
Τόσο η γνωμοδότηση επί της πρότασης της ΔΕΗ για αναδιάρθρωση των τιμολογίων της όσο και οι άλλες γνωμοδοτήσεις για την ανακατανομή των τριών χρεώσεων πρόκειται να εγκριθούν από την ολομέλεια της ΡΑΕ σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας.
Με βάση αυτό το τελικό σενάριο, το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μειώνεται σημαντικά στις χαμηλές και μεσαίες κατηγορίες, περισσότερο στην Υψηλή Τάση (βιομηχανία) και εν συνεχεία στη Χαμηλή Τάση (οικιακοί) και στη Μέση (εμπορικοί- βιομηχανικοί πελάτες).
Η απώλεια εσόδων που μέσω του ΔΕΣΜΗΕ χρηματοδοτεί τους παραγωγούς έργων ΑΠΕ και τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ για το προσεχές έτος, θα αναπληρωθεί από τη δημοπρασία των αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2).
Στην περίπτωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, οι μεγαλύτερες μειώσεις θα αφορούν τα οικιακά και βιομηχανικά τιμολόγια, ενώ στα εμπορικά ο ΕΦΚ θα παραμείνει ως έχει (5 ευρώ/μεγαβατώρα), αφού οι πελάτες αυτοί έτσι κι αλλιώς θα απολαύσουν μειώσεις στις νέες χρεώσεις του ρεύματος.
Μειώσεις θα έχουμε και στην περίπτωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, της χρέωσης που καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της χονδρικής τιμής και του υψηλού κόστους, που συνεπάγεται για τη ΔΕΗ η παραγωγή ρεύματος για τα νησιά.
Σημειώνεται πως στο εξής, όσο μεγαλύτερη κατανάλωση έχει κανείς τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Η διαφοροποίηση αυτή υπήρχε ήδη, αλλά στο εξής γίνεται πιο έντονη. Στην κατηγορία έως 800 κιλοβατώρες οι ΥΚΩ είναι ούτως ή άλλως μηδενικές, ενώ στην αμέσως επόμενη των 801- 1.600 κιλοβατωρών θα μειωθούν γύρω στο 30%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget