Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Πως θα φτιάξετε παραδοσιακό χωριάτικο ψωμί …

Τώρα με την επικείμενη η αύξηση στις τιμές των σιτηρών , ίσως η συγκεκριμένη συνταγή είναι η πιο χρήσιμη από όλες. O Έλληνας οικογενειάρχης βγαίνει κατά πολύ ωφελημένος φτιάχνοντας μόνος του το ψωμί. Και όχι μόνο κερδισμένος στην τσέπη του.. αλλά και στη υγεία του.
Γιατί το σπιτικό ψωμί παρασκευασμένο από αγνά υλικά που έχουμε επιλέξει, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό του εμπορίου. Η γεύση και η μυρωδιά του σίγουρα θα σας ...ανταμείψουν. Μπορεί λοιπόν να σπαταλήσετε λίγο περισσότερο χρόνο στην κουζίνα σας, όμως αξίζει τον κόπο αν αναλογιστείτε ότι πέρα από το οικονομικό όφελος που θα έχετε, θα σερβίρετε στα παιδιά σας ζεστό, σπιτικό ψωμί.
Υλικά:
* 1 κιλό αλεύρι
* 1 κουταλάκι μαγιά (περίπου 50γρ)
* 1 κουταλάκι αλάτι
* 1 κουταλάκι ζάχαρη
* μισό λίτρο περίπου νερό
Εκτέλεση:
Με λίγο χλιαρό νερό βρύσης διαλύουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Κάνουμε μία λακκούβα κ ρίχνουμε την μαγιά, σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε διαρκώς. Προσοχή με το νερό γιατί από αλεύρι σε αλεύρι αλλάζει η αναλογία. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα (μην βγει νερουλή η ζύμη).
Στην αρχή η ζύμη θα κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα του μπολ, σιγά σιγά όμως με το ζύμωμα θα γίνεται λεία και ελαστική! Αλεύρι προσθέτουμε ΜΟΝΟ αν χρειαστεί.
Ζυμώνουμε περίπου 15 λεπτά.
Φτιάχνουμε 3-4 φραντζολάκια, τα τοποθετούμε στο ταψί (πρέπει να ’χουν περιθώριο γιατί θα φουσκώσουν αρκετά). Χαράζουμε την επιφάνεια με 2-3 μαχαιριές, αλείφουμε με λίγο νερό για να γίνει τραγανό και αφήνουμε σκεπασμένο το ταψί να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν τα φραντζολάκια! (περίπου 40-50 λεπτά).
Μόλις περάσει η ώρα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για περίπου ένα τέταρτο της ώρας! Απολαύστε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου