Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Αυστηρότερη οικονομική διακυβέρνηση επιθυμούν οι Ευρωπαίοι

Υπέρ μιας αυστηρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης τάσσεται η πλειονότητα των πολιτών της Ε.Ε, ενώ το 75% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι ο ενισχυμένος συντονισμός των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών θα συνέβαλλε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Τα παραπάνω συμπεράσματα καταγράφει το εαρινό ευρωβαρόμετρο 2010, η εξαμηνιαία δημοσκόπηση της Ε.Ε. που διενεργήθηκε στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το Μάιο και δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Σύμφωνα με την έρευνα, το αίτημα ενός καλύτερου συντονισμού των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών σε επίπεδο Ε.Ε προβάλλει πιο έντονο, καθώς το 75% των πολιτών ζητεί περισσότερη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση (+2% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2009 και +4% σε σύγκριση με τον...

Φεβρουάριο του 2009).
Η απαίτηση για οικονομική διακυβέρνηση εμφανίζεται συγκεκριμένα μεγαλύτερη στη Σλοβακία (89%), στο Βέλγιο (87%) και στην Κύπρο (87%).
«Το γεγονός ότι η αδιαφιλονίκητη πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ μιας...
αυστηρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης αποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν την ΕΕ καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της κρίσης», σχολίασε με αφορμή τη δημοσίευση της έρευνας η Βίβιαν Ρέντινγκ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια για θέματα επικοινωνίας.
Η πλειονότητα των Ευρωπαίων γνωρίζουν ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικές προκλήσεις. Ειδικότερα, το 74% συμφωνεί ότι η χώρα τους χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να μπορεί να κοιτάζει το μέλλον (+1% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2009), και το 71% δηλώνει έτοιμο να υποστεί τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος των μελλοντικών γενιών (ποσοστό αμετάβλητο).
Ως προς τους τρόπους τόνωσης της οικονομικής ανάκαμψης, το 74% φρονεί ότι πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως μέτρα για τη μείωση του εθνικού δημόσιου ελλείμματος και χρέους (το 85% στη Σουηδία, το 84% στην Ουγγαρία, το 83% στη Γερμανία, το 82% στο Βέλγιο και στην Κύπρο, και το 80% στην Τσεχική Δημοκρατία, στην Ελλάδα και στη Σλοβενία).
Ενδεικτικό είναι πάντως ότι οι προσδοκίες των πολιτών όσον αφορά την ΕΕ αυξάνονται, αφού διαρκώς περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Ε.Ε., και όχι οι ΗΠΑ ούτε οι G20, είναι σε θέση να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Όπως προκύπτει από το εαρινό ευρωβαρόμετρο, τα στοιχεία της κρίσης που ανησυχούν κυρίως τους Ευρωπαίους είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, σε ποσοστό 40%, η ανεργία (48%) και ή άνοδος των τιμών (20%)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου