Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

«Ώρα μηδέν» για τις συγχωνεύσεις των τραπεζών

Τρεις μεγάλες τράπεζες, η HSBC Bank Plc, η Deutsche Bank AG London Branch και η Lazard Frères SAS, θα αναλάβουν να λύσουν τον γρίφο των τραπεζικών συγχωνεύσεων και να συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, όπως αποφάσισε σήμερα η διυπουργική επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο σκέλος του έργου των συμβούλων εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση θα κληθεί αρχικά να αξιολογήσει τις στρατηγικές μελέτες και τους οικονομικούς... ελέγχους που θα ασκήσει η νέα τρόικα στις τράπεζες και εν συνεχεία να διατυπώσει ένα ενιαίο πρόγραμμα για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του τραπεζικού συστήματος.


Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών επεσήμαναν ότι η αποστολή της νέας -τραπεζικής αυτή τη φορά- τρόικας θα είναι διττή: αφενός καλείται να γνωμοδοτήσει τόσο για την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση της ΑΤΕbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όσο και για την πρόταση της ΑΤΕbank να συγχωνευθεί με το Τ.Τ., το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Τράπεζα Αττικής.


Αφετέρου, θα εκπονήσει μελέτη για τη μεταρρύθμιση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κορμού, ανοίγοντας τον δρόμο των αποκρατικοποιήσεων για όλες εκείνες τις τράπεζες, στις οποίες ενυπάρχει άμεσος ή έμμεσος έλεγχος από πλευράς του Δημοσίου, ενώ θα ξεκινήσει και ο χορός των συγχωνεύσεων για ιδιωτικούς τραπεζικούς ομίλους.


Στο «μικροσκόπιο» η ΑΤΕbank
  Οι τρεις τραπεζικοί συμβουλάτορες θα εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα της ΑΤΕbank, της τράπεζας που απέτυχε στα ευρωπαϊκά τεστ κοπώσεως (stress test) του περασμένου Ιουλίου και υποχρεούται πλέον να λάβει μέτρα για την ενδιάμεση αναμόρφωσή της, υπό την αυξημένη εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως ανέφεραν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, υπάρχει δέσμευση για κρατική υποστήριξη στην τράπεζα αυτή, ώστε να διασφαλίσει ότι είναι συνεπής προς τις απαιτήσεις για την υλοποίηση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για την κρατική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης και της συμμόρφωσης με την καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση της 1ης Οκτωβρίου 2010.


H κυβέρνηση θα καταστήσει διαθέσιμη μία σε βάθος ανάλυση πάνω στις στρατηγικές επιλογές για τον τραπεζικό τομέα, καθώς και έναν προκαταρκτικό οικονομικό έλεγχο (due diligence) για τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στις οποίες το κράτος έχει σημαντικό ποσοστό συμμετοχής.


«Πονοκέφαλος» για τον Γ. Παπακωνσταντίνου


Όπως είναι φυσικό, η παρουσία των συμβούλων στα οικονομικά πράγματα της χώρας έρχεται να αλλάξει άρδην τις πολιτικές κινήσεις του οικονομικού επιτελείου. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αν και τις τελευταίες ημέρες επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση επιθυμεί ισχυρό κρατικό τραπεζικό πυλώνα, πλέον αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο άλλων αποφάσεων εν όψει των εισηγήσεων, στις οποίες θα προβούν οι τρεις συμβουλευτικοί όμιλοι.


Παράλληλα, η θέση του υπουργού Οικονομικών έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τις επιταγές της Κομισιόν, η οποία, στην έκθεσή της για το αναθεωρημένο μνημόνιο, συστήνει πώληση με ανοικτή προσφορά της κρατικής συμμετοχής σε ΑΤΕbank και Τ.Τ. και δίνει έμφαση στην ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στην ΑΤΕbank, ακόμη και πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων, για να μην επωμισθεί πρόσθετα βάρη το Δημόσιο.

Ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αποδίδουν τα λεγόμενα του κ. Παπακωνσταντίνου στις ισχνές προσδοκίες της κυβέρνησης, προκειμένου να βρεθεί ξένη τράπεζα που θα επιθυμεί να επενδύσει στην Ελλάδα υπό τις παρούσες συνθήκες.


Σε κάθε περίπτωση, η νέα ιδιότυπη τρόικα συμβούλων αναμένεται να περάσει από την κρησάρα της ολόκληρο το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την κυβέρνηση να διατηρεί τον ρόλο ενός εκτελεστικού οργάνου, το οποίο θα έχει απλώς ως αποστολή να πειθαρχήσει στις επιταγές του μνημονίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου