Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Θαύμα 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης

Δεκαεπτά ημέρες αφότου παγιδεύτηκαν στο ορυχείο, σε βάθος 700 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης, 33 μεταλλωρύχοι έστειλαν μήνυμα στα σωστικά συνεργεία δείχνοντας ότι είναι ζωντανοί. Η διάσωσή τους αναμένεται ότι θα απαιτήσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Την Κυριακή, οι παγιδευμένοι μεταλλωρύχοι στο μικρό ορυχείο χρυσού και χαλκού Σαν Χοσέ, κοντά στην πόλη Κοπιάπο της Βόρειας Χιλής, έδεσαν ένα σημείωμα στο τρυπάνι που ...είχε ανοίξει μια τρύπα με διάμετρο όση ένα γκρέιπφρουτ μέχρι το σημείο όπου βρίσκονται. Εκαναν έτσι γνωστό ότι είναι ζωντανοί και οι διασώστες ετοιμάζονται να ανοίξουν μια μεγαλύτερη τρύπα για να τους ανεβάσουν στην επιφάνεια. «Η διάνοιξη ορύγματος με διάμετρο 66 εκατοστά θα απαιτήσει τουλάχιστον 120 ημέρες», δήλωσε ο αρχιμηχανικός που είναι υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Οι διασώστες σχεδιάζουν τώρα να τους στείλουν από την τρύπα που έχουν ανοίξει αμπούλες με τροφή, ζελέ ενυδάτωσης και τον εξοπλισμό για να επικοινωνούν με τους συγγενείς τους. Οι 33 άνδρες είναι παγιδευμένοι από τις 5 Αυγούστου, όταν κατέρρευσε η κύρια σήραγγα του ορυχείου. Βρίσκονται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την είσοδο του ορυχείου, αν ακολουθήσει κανείς τα ζιγκ ζαγκ των στοών, σε έναν χώρο που έχει μέγεθος μικρού διαμερίσματος.

«Θα βγουν»
Την ανακοίνωση ότι βρέθηκαν ζωντανοί έκανε την Κυριακή ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα έξω από το ορυχείο, περιτριγυρισμένος από συγγενείς των εργατών. Σήκωσε ψηλά το σημείωμα που έστειλαν οι μεταλλωρύχοι, στο οποίο έγραφαν με κόκκινο μελάνι: «Και οι 33 είμαστε καλά στο καταφύγιο». «Θα χρειαστούν μήνες για να τους βγάλουμε», είπε ο Πινιέρα. «Θα βγουν αδυνατισμένοι και βρώμικοι, αλλά σώοι και δυνατοί». Ο Πινιέρα είδε επίσης εικόνες των μεταλλωρύχων που τραβήχτηκαν με μια κάμερα την οποία οι διασώστες κατέβασαν από την τρύπα που άνοιξε το τρυπάνι, αν και δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν ηχητική επαφή με τους παγιδευμένους. Οι άνδρες δεν φορούσαν μπλούζες, προφανώς λόγω της ζέστης, και αξιωματούχοι είπαν ότι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι περίμεναν. Δεξαμενές νερού και ανοίγματα εξαερισμού τούς βοήθησαν να επιβιώσουν, τα τρόφιμα που είχαν όμως ήταν πολύ περιορισμένα. Για φωτισμό χρησιμοποιούν τα φώτα οχημάτων που βρίσκονται στη στοά. Υγειονομικοί αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι έχουν χάσει 8- 9 κιλά ο καθένας.

«Είμαι καλά»
Ο πιο ηλικιωμένος από τους παγιδευμένους μεταλλωρύχους, ο 63χρονος Μάριο Γκόμες έγραψε ένα σημείωμα για τη γυναίκα του, τη Λιλιάνα Ραμίρες, το οποίο έδεσαν στο τρυπάνι. «Αγαπημένη Λιλιάνα, είμαι καλά, δόξα τω Θεώ. Ελπίζω να βγω σύντομα. Εχω υπομονή και πίστη. Δεν σταμάτησα ούτε στιγμή να σε σκέπτομαι», έγραφε. «Η εταιρεία αυτή πρέπει να εκσυγχρονιστεί», προσέθετε αναφερόμενος στην εταιρεία στην οποία ανήκει το ορυχείο και η οποία κατηγορείται ότι δεν είχε εφαρμόσει τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Η είδηση ότι οι εργάτες είναι ζωντανοί προκάλεσε ανακούφιση σε όλη τη Χιλή. Το βράδυ της Κυριακής χιλιάδες Χιλιανοί οδηγοί κορνάριζαν στους δρόμους, ενώ στα εστιατόρια θαμώνες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν άκουσαν την είδηση. Στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο, κόσμος συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία για να γιορτάσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου