Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Πρώτη... από το τέλος στις ξένες επενδύσεις η Ελλάδα


Βουτιά στην εισροή ξένων επενδύσεων έκανε το 2009 η χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση World Investment Report 2010 του ΟΗΕ, που δόθηκε την Πέμπτη (22/7) στη δημοσιότητα, η οποία επισημαίνει και τον κίνδυνο που υπάρχει να παρασυρθούν οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την ελληνική κρίση.Σύμφωνα με την έκθεση, οι εισροές ξένων επενδύσεων έφτασαν τα 3,36 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας μια μείωση της τάξης του 25% σε σχέση με το 2008.

Παράλληλα, η εκροές ξένων επενδύσεων από την ...Ελλάδα έπεσαν κατά 58% το 2009, και άγγιξαν τα 7,61 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα, η έκθεση επισημαίνει και τον “ελληνικό κίνδυνο”, αφού έχει ειδική ενότηξτα με τίτλο “Η ελληνική κρίση χρέους και η δυνητική μετάδοση στη νοτιοανατολική Ευρώπη”, όπου υποστηρίζει πως η αδυναμία προστασίας των ελληνικών τραπεζών από την κυβέρνηση, οι οποίες έχουν εξαπλωθεί στην νοτιοανατολική Ευρώπη, μπορεί να “διαδώσει” την κρίση και στις χώρες αυτές.

Η χώρα μας λοιπόν βρίσκεται στη θέση 115 σε σύνολο 141 χωρών όσον αφορά το δείκτη απόδοσης  στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία και η Βραζιλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου