Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Φύλακες απελευθέρωναν κρατούμενους στο Μεξικό για να διαπράττουν εκτελέσεις

Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
Σε μία ομάδα κρατουμένων, στους οποίους επέτρεπαν οι φύλακες να φεύγουν από τα κελιά τους για να διαπράττουν φόνους, αποδίδεται το μακελειό με τους 17 νεκρούς που έγινε πριν από λίγες ημέρες, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μεξικού.

Το γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό μήνυμα ότι το προσωπικό των φυλακών, εν γνώσει του διευθυντή του κέντρου κράτησης στο ....Γκομέζ Παλάθιο της πολιτείας Δουράνγκο τους επέτρεψαν να βγουν από τη φυλακή για να πραγματοποιήσουν την εκτέλεση σε πάρτι στο Τορεόν του βορείου Μεξικού.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα, Ρικάρντο Ναχέρα, οι φύλακες τους επέτρεψαν να βγουν από τη φυλακή, να χρησιμοποιήσουν τα όπλα των φυλάκων και τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα.


Θεωρείται ότι αυτή δεν ήταν η μοναδική εκτέλεση που πραγματοποίησαν οι κρατούμενοι.


«Αυτοί οι εγκληματίες έφερναν σε πέρας τις εκτελέσεις ως μέρος ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ αντιπάλων συμμοριών και στη συνέχεια με τελείως ελεεινό τρόπο δολοφονούσαν αθώους πολίτες πριν επιστρέψουν στα κελιά τους» είπε ο Ρ.Ναχέρα.


Οι κρατούμενοι ανήκαν σε συμμορίες του καρτέλ ναρκωτικών.


Στις 18 Ιουλίου έκαναν έφοδο σε πάρτι γενεθλίων στην πόλη Τορεόν στις 18 Ιουλίου και σκότωσαν 17 παριστάμενους με αυτόματα όπλα. Άλλα 18 άτομα τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.


Ο Ρ.Ναχέρα έκανε γνωστό ότι μέχρι στιγμής κρατούνται στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση.


Το Τορεόν είναι μία από τις πόλεις του βόρειου τμήματος της χώρας, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες ναρκοτικών για τον έλεγχο των διόδων προς τις ΗΠΑ.


Περισσότεροι από 26,000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας που συνδέονται με το καρτέλ των ναρκωτικών από το τέλος του 2006 που ο πρόεδρος της χώρας, Φελίπε Καλδερόν, ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση για την καταστολή των καρτέλ.


Η επιδείνωση της βίας έχει ανησυχήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο Μεξικό, όπου ο βιομηχανικός τομέας εξαρτάται κυρίως από την αύξηση των εξαγωγών και τις ξένες επενδύσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου