Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Το γονίδιο που "κληροδοτεί" το στρες στα παιδιά

Αισθάνεστε στρεσαρισμένοι; Δεν έχετε παρά να κατηγορήσετε τους γονείς σας γι’ αυτό. Νέα επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το στρες είναι κληρονομικό και περνάει από γενιά σε γενιά μέσω ενός γονιδίου, το οποίο καθορίζει το πόσο ψύχραιμα αντιδρούμε σε δύσκολες καταστάσεις.

Ο καθηγητής Γκιλιέν Φερνάντεζ του Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour χρησιμοποίησε απεικονιστικές μεθόδους για να διαπιστώσει την αντίδραση του.... εγκεφάλου απέναντι σε σκηνές βίας. Οπως ανακάλυψε, η αμυγδαλή, η περιοχή του εγκεφάλου που κρατά υπό έλεγχο τα συναισθήματα, ενεργοποιούνταν περισσότερο στα άτομα που είχαν κληρονομήσει το «γονίδιο του στρες».


Το εν λόγω γονίδιο εκτιμάται ότι το...

έχει περίπου ο μισός πληθυσμός. «Πρόκειται για μια γενετική διαφορά που βγαίνει στην επιφάνεια μόνο όταν οι άνθρωποι στρεσάρονται» εξηγεί ο Φερνάντεζ επισημαίνοντας ότι τα άτομα που το φέρουν είναι ευάλωτα στις πιέσεις.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να εξετάσουν αν τα ίδια άτομα είναι και περισσότερο επιρρεπή στην εμφάνιση μετατραυματικού στρες ύστερα από κάποια πραγματικά τραυματική εμπειρία.


Το στρες ωστόσο δεν είναι το μόνο συναίσθημα που έχει αποκωδικοποιηθεί από τους επιστήμονες. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα γονίδια καθορίζουν κατά πόσο βλέπουμε τη θετική πλευρά της ζωής.




espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου