Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ύποπτες για μεταλλάξεις γονιδίων οι πισίνες


Η ανάμειξη οργανικών ουσιών, όπως ιδρώτα και ούρα, με τις απολυμαντικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό της πισίνας, μπορεί να προκαλέσει γενετικές βλάβες στα κύτταρα των ανθρώπων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνδέονται με κινδύνους όπως το άσθμα και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, υπό τον καθηγητή γενετικής Μάικλ Πλέβα του πανεπιστημίου του Ιλινόις, όλες οι πηγές νερού περιέχουν οργανική ύλη από σαπισμένα φύλλα, μικρόβια και άλλες νεκρές μορφές ζωής, όμως στις πισίνες το νερό επίσης περιέχει... υπολείμματα από ιδρώτα, δέρμα, τρίχες, ούρα (ένας στους πέντε ανθρώπους έχει παραδεχτεί ότι ουρεί μέσα στην πισίνα…), καθώς και χημικά προϊόντα, όπως καλλυντικές και αντηλιακές κρέμες.
Αυτά τα προϊόντα είναι συχνά πλούσια σε άζωτο και όταν αναμιγνύονται με τις απολυμαντικές ουσίες για τον καθαρισμό του νερού της πισίνας, υφίστανται χημική τροποποίηση και μετατρέπονται σε πιο τοξικές ουσίες.
Η συχνή έκθεση ενός ανθρώπου σε τέτοια υποπροϊόντα των απολυμαντικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε γενετική μετάλλαξη γονιδίων, σε προβλήματα κατά τη γέννηση ενός παιδιού, σε επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης, σε αναπνευστικές δυσκολίες (άσθμα), ακόμα και σε πρόκληση καρκίνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες συνέλλεξαν δείγματα νερού από δημόσιες πισίνες και από τη βρύση και αφού τα συνέκριναν, τα ανέλυσαν, για να δουν κατά πόσο τα υποπροϊόντα των χημικών απολυμαντικών ουσιών μπορούσαν να προκαλέσουν γενετικές μεταλλάξεις.
Χρησιμοποιώντας μια ευαίσθητη γονιδιο-τοξική ανάλυση, που εφαρμόζεται στα κύτταρα, μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τις βλάβες του DNA στο επίπεδο του πυρήνα κάθε κυττάρου. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όλα τα δείγματα νερού από πισίνες που περιείχαν απολυμαντικές-καθαριστικές ουσίες, περιείχαν περισσότερες βλάβες DNA σε σχέση με το απλό νερό βρύσης από το δίκτυο ύδρευσης.
Οι ερευνητές δεν συνιστούν οι άνθρωποι να μην πηγαίνουν στις πισίνες, αλλά συστήνουν σε κάθε διαχειριστή και καθαριστή πισίνας να κάνει καλύτερη επιλογή απολυμαντικών ουσιών και να περιορίσει τις χημικές ουσίες (ειδικά τις βρωμιωμένες) που χρησιμοποιεί για καθαρισμό.
Όπως αναφέρουν, η καλύτερη μέθοδος για τον καθαρισμό της πισίνας φαίνεται να είναι η συνδυασμένη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας και χλωρίνης.
Παράλληλα, η οργανική ύλη πρέπει να απομακρύνεται με τη συχνή ανακύκλωση του νερού της πισίνας, ενώ οι κολυμβητές πρέπει απαραιτήτως να κάνουν ντους πριν μπουν στην πισίνα, ώστε να μειώσουν την ποσότητα οργανικής ύλης που θα μεταφέρουν στα νερά της.
Και φυσικά, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, απαγορεύεται αυστηρά η ούρηση μέσα στην πισίνα!
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Environmental Science and Technology" (Περιβαλλοντική Επιστήμη και Τεχνολογία) της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με το Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου