Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Πριν την καταστροφή

O RQ36 απειλεί την γη. Πρόκειται για έναν αστεροειδή ο όποιος ανακαλύφθηκε το 1999 και κατά πάσα πιθανότητα θα μας χτυπήσει στις 24 Σεπτεμβρίου του 2182 όπως εικάζουν κάποιοι επιστήμονες.

Όταν τον ανακάλυψαν
δεν θεωρήθηκε ότι αποτελεί πρόβλημα, όμως οι νέες εκτιμήσεις αναβάθμισαν την εν δυνάμει απειλή του, καθώς υπάρχουν μία στις 1 σε 1000 πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη.

Η διάμετρός του RQ36 υπολογίζεται στα 560 μέτρα και είναι υπερδιπλάσιος σε μέγεθος από τον αστεροειδή Aποφι, που έχει.. μια πιθανότητα στις 45.000 να χτυπήσει τη Γη το 2036.

Όπως δηλώνουν οι επιστήμες μια ...μικρή παρεκτροπή κατά ένα χιλιόμετρο της τροχιάς του θα ήταν αρκετή για να εξαλειφθεί τελείως η απειλή τον επόμενο αιώνα. Ο RQ36 ανήκει σε μια κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών. Μια μελέτη έδειξε ότι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη το 2080. Άρα, αν είναι να γίνει κάτι, πρέπει να γίνει τις αμέσως επόμενες δεκαετίες.

Οι επιστήμονες έχουν βρει μια σειρά διαφορετικών τρόπων εκτροπής εισερχομένων αστεροειδών. Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους. Μια μεγάλη πυρηνική έκρηξη στο διάστημα. Θα μπορούσε να εκτρέψει τον αστεροειδή. Μια τέτοια αντιμετώπιση εγείρει πολύ σημαντικά πολιτικά και ηθικά προβλήματα.

Οι επιστήμονες σκέπτονται επίσης τη λύση ηλιακών κατόπτρων στο διάστημα. Θα τους μεταφέρουν διαστημικά οχήματα. Οι καθρέφτες θα είναι σε θέση να εξατμίσουν την επιφάνεια του αστεροειδούς χρησιμοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία. Τα αέρια της επιφάνεια του θα δημιουργήσουν ένα μικρό ποσό ώσης αρκετή για να τον εκτρέψουν





trelokouneli.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου