Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010

«Εχθρός» της άνοιας η μόρφωση

Οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο ή «επενδύουν» στη δια βίου μάθηση, εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν άνοια, καθώς η εκπαίδευση τους επιτρέπει να αντισταθμίσουν ευκολότερα τις αλλαγές που επιδέχεται ο εγκέφαλός τους με το πέρασμα των χρόνων.
Τα παραπάνω καταδεικνύει έρευνα Βρετανών και Φινλανδών επιστημόνων, υπό την καθηγήτρια Κάρολ Μπρέιν του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Brain».
Συγκεκριμένα, υπολόγισαν ότι για κάθε χρόνο πρόσθετης εκπαίδευσης, μειώνεται κατά 11% ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας.
Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν ...δείξει ότι όσο πιο πολύ χρόνο αφιερώνει κανείς στην εκπαίδευσή του, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος της άνοιας. Όμως μέχρι τώρα δεν είχε διευκρινιστεί με ποιο τρόπο η εκπαίδευση (που συνδέεται με μια ανώτερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και με ένα πιο υγιεινό στιλ ζωής) προστατεύει τους ηλικιωμένους από την άνοια.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι με διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο έχουν παρόμοια παθολογία εγκεφάλου, όμως όσοι είναι πιο μορφωμένοι, είναι σε θέση να αντισταθμίζουν καλύτερα τις συνέπειες της άνοιας.
Η μελέτη δείχνει ότι ήδη από τη νεαρή ηλικία η ανώτερη εκπαίδευση φαίνεται -τουλάχιστον σε μερικούς ανθρώπους- να τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν τις εγκεφαλικές αλλαγές, πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας.
Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ η μετά θάνατον μελέτη των εγκεφάλων δείχνει ότι υπάρχουν αποτυπωμένα στους νευρώνες ανάλογα σημάδια της άνοιας τόσο στους περισσότερο όσο και στους λιγότερο μορφωμένους, στην περίπτωση των πρώτων είναι πιθανότερο τέτοια συμπτώματα να μην είχαν εκδηλωθεί όσο ήταν εν ζωή, ή αν είχαν, αυτά ήταν πιο ήπια σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget