Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Τα βλέπουν γκρίζα οι καταθλιπτικοί


Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ οι καταθλιπτικοί βλέπουν τα πράγματα γύρω τους πιο γκρίζα καθώς δυσκολεύονται να διακρίνουν τις διαφορές του κοντράστ άσπρου-μαύρου.Με επικεφαλής τον δρ. Λούντγκερ Τέμπαρτζ βαν Έλστ, οι γερμανοί επιστήμονες διεξήγαγαν νευροψυχιατρικά και οφθαλμολογικά τεστ σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μελετώντας την αντίδραση του αμφιβληστροειδούς φακού σε διάφορα κοντράστ μάυρου-άσπρου.
Οι ειδικοί έφτασαν στο συμπέρασμα ότι στους καταθλιπτικούς υπάρχει σημαντική μείωση της.... αντίληψης του κοντράστ και συνεπώς όσο μεγαλύτερη είναι η κατάθλιψη τόσο το άτομο δυσκολεύεται να ξεχωρίσει το κοντράστ μαύρου-άσπρου με αποτέλεσμα να βλέπει τον κόσμο γύρω του πιο γκρίζο.
Η εργασία της ομάδας του Τέμπαρτζ δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής Biological Psychiatry του οποίου ο εκδότης, δρ. Τζον Κρίσταλ εξήγησε ότι η έρευνα είχε ως σκοπό να δείξει το πώς η κατάθλιψη μεταβάλλει την οπτική του ασθενούς για τον κόσμο, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Στο μέλλον η μελέτη της ανταπόκρισης του ματιού στο κοντράστ μαύρου-άσπρου θα μπορούσε να αποτελέσει μια αντικειμενική μέθοδο διάγνωση της κατάθλιψης, σύμφωνα με τον Τέμπαρτζ




cosmo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου