Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Καμαρώνουν για το λεηλατημένο σχολείο - γκέτο

Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (Ε.Ο.Δ.Μ.) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (Ε.Π.Σ.Ε.) επισκέφθηκαν στις 22 Ιουλίου τον εξαθλιωμένο καταυλισμό Ρομά στο Εργοχώρι Βέροιας και το σχολείο – γκέτο το οποίο με καμάρι η πολιτεία ανακοίνωσε, πως αναγνώρισε, και θα αρχίσει να λειτουργεί ως επίσημο παράρτημα κάποιου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες το «σχολείο» (που έχει τη μοναδικότητα να έχει ...χορηγούς το Στρατό και την Εκκλησία!) είναι εγκαταλειμμένο και λεηλατημένο.

Ανεξάρτητα δε από αυτό, οι πληροφορίες που αναφέρονται σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας «ΛΑΟΣ» (η πολιτεία δηλώνει πως τα παιδιά Ρομά ή θα φοιτήσουν στο σχολείο-γκέτο ή πουθενά!) καταδεικνύουν ότι το «σχολείο» αυτό αποτελεί στην ουσία δείγμα ρατσιστικής γκετοποίησης και εκπαιδευτικού αποκλεισμού των παιδιών Ρομά.

Για ανάλογο σχολείο γκέτο στον Ασπρόπυργο, η Ελλάδα καταδικάστηκε τον Ιούνιο 2008 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.).

Ε.Ο.Δ.Μ. και Ε.Π.Σ.Ε. καλούν το υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης να ακυρώσει τη σχετική αναγνώριση και να εντάξει τα παιδιά Ρομά στα υπάρχοντα δημοτικά σχολεία της Βέροιας. Αυτό άλλωστε ζητούν και οι σύλλογοι γονέων. Η πολιτεία πρέπει επίσης να παράσχει εφόδια και στήριξη στην κοινότητα των Ρομά για την αποτελεσματική πρόσβαση στο σχολείο των παιδιών.

Σε αντίθεση περίπτωση, η υπόθεση θα καταγγελθεί διεθνώς και οδηγηθεί στο Ε.Δ.Δ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου