Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ο αναπτυξιακός νόμος στο μικροσκόπιο της τρόικας


Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ, η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η υλοποίηση των προγραμμάτων του Αναπτυξιακού Νόμου, θέματα σχετικά με την λειτουργία της αγοράς και η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων εξετάστηκαν στην συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της τρόικας με την υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη σήμερα το πρωί.

Ειδικότερα, την τρόικα απασχολούν οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στην απλοποίηση των... διαδικασιών σύστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων στην Ελλάδα, παρά την ψήφιση από την Βουλή του σχετικού νόμου (3853/2010).

Η κυβέρνηση θέσπισε υπηρεσία μιας στάσης (one-stop shops) για την ίδρυση όλων των μορφών των εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ), στοχεύοντας στην μείωση του κόστους σύστασης των εταιρειών κατά 70%. Με το νέο πλαίσιο όλες οι διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων θα περιορίζονται σε ένα μόνο βήμα, αντί για δεκαέξι και θα μειωθεί δραστικά σε μία ημέρα ο χρόνος που απαιτείται για τη σύσταση ΕΠΕ.

Με τον Ν. 3853/2010 επιδιώκεται η ενεργοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), δεδομένου ότι ο νόμος που το θεσμοθετούσε έμενε ανενεργός, ένεκα του υπερβολικά μεγάλου αριθμού υπουργικών εξουσιοδοτικών αποφάσεων που περιείχε και της αδυναμίας της διοίκησης να τις εκδώσει.

Ωστόσο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία απαιτείται για να ενεργοποιήσει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και να σηματοδοτήσει την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καθυστερεί να εκδοθεί και παραπέμπεται για τις αρχές Οκτωβρίου. Η συνολική δε διαδικασία αναμένεται να πάρει περισσότερο χρόνο, καθώς θα απαιτηθεί και η έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου