Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ακυρώσεις και μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις

Ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες προκαλεί η «λευκή απεργία» στην οποία προχωρούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με τις πτήσεις να καθυστερούν από 15 λεπτά μέχρι και τέσσερις ώρες. Μάλιστα, τρεις πτήσεις για Λονδίνο, Ρώμη και Βαρκελώνη ακυρώθηκαν, ενώ μόνο στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" παρατηρήθηκαν από το πρωί καθυστερήσεις σε άλλες 115.

\'Οπως είναι γνωστό, οι κυλιόμενες 24ωρες απεργίες που είχαν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κρίθηκαν παράνομες και ...καταχρηστικές από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Σε απάντηση, το ΔΣ της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο την αυστηρή τήρηση των διεθνών κανονισμών για τη χωρητικότητα του εναέριου χώρου, επιτρέποντας συγκεκριμένο αριθμό πτήσεων ανά ώρα.

Η απόφαση αυτή έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις πτήσεων μέσα στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου και ενώ έχουν προγραμματιστεί δεκάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθυστερήσεις δεν αφορούν μόνο το "Ελευθέριος Βενιζέλος" αλλά το σύνολο των αεροδρομίων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, ενώ επίσης δεν αφορά μόνο τις εσωτερικές αλλά και τις διεθνείς πτήσεις.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ώρες, ενώ δεν αποκλείεται εφόσον η "λευκή απεργία" συνεχιστεί, να δούμε ματαιώσεις και εσωτερικών πτήσεων, με πιο επικίνδυνες για την ώρα αυτές από Κέρκυρα και Σάμο. Εφόσον η "απεργία" συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, το πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι καίριο, λένε οι πράκτορες. Ωστόσο την ίδια ώρα γεννάται η απορία: αν ικανοποιούνταν τα αιτήματα των ελεγκτών, θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν τα στραβά μάτια στην ασφάλεια των πτήσεων αφήνοντας να πετούν στον ελληνικό εναέριο χώρο περισσότερα αεροπλάνα από όσα ορίζουν οι κανονισμοί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου