Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Θαυματουργή συσκευή επιτρέσει σε τετραπληγικούς να επικοινωνήσουν

Μια πρωτοποριακή συσκευή, που ανιχνεύει τις αδιόρατες κινήσεις του αέρα, που κινείται κατά την αναπνοή μέσα από τη μύτη ενός ανθρώπου, δημιούργησαν Ισραηλινοί επιστήμονες, επιτρέποντας σε άτομα που έχουν μείνει παράλυτα, να επικοινωνήσουν γράφοντας, να κινήσουν το αναπηρικό καροτσάκι τους ή ακόμα και να πλοηγηθούν στο internet.
H συσκευή, που μοιάζει με μικρό σωλήνα, σαν αυτόν που χρησιμοποιείται για την παροχή οξυγόνου σε ασθενείς, αξιοποιεί τα νεύρα που υπάρχουν στον ουρανίσκο και τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο και, ακόμα και μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό, σχεδόν πάντα διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
Οι ερευνητές βρήκαν ένα... τρόπο να μετατρέπουν σε ηλεκτρικά σήματα τις κινήσεις του αέρα στη ρινική και στοματική κοιλότητα.
Η συσκευή, που τοποθετείται στην άκρη των ρουθουνιών και συνδέεται με ένα μικρό αισθητήρα πίεσης, αρχικά δοκιμάστηκε σε υγιή άτομα, τα οποία έμαθαν πολύ γρήγορα να παίζουν παιχνίδια και να γράφουν στον υπολογιστή, μόνο με την όσφρηση.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες δοκίμασαν τη συσκευή σε τετραπληγικούς και άλλα άτομα που είναι παράλυτα, των οποίων οι νοητικές ικανότητές δεν έχουν πειραχτεί.
Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από θεαματικά.
Σε μια περίπτωση, μια 51χρονη γυναίκα που είχε υποστεί εγκεφαλικό, μπόρεσε, μετά από λίγες εβδομάδες χρήσης της συσκευής, να γράψει μέσω της μύτης της, να απαντήσει σε ερωτήσεις και να επικοινωνήσει γραπτώς με την οικογένειά της.
Ένας άνδρας, που επί 18 χρόνια επικοινωνούσε με το περιβάλλον του ανοιγοκλείνοντας μόνο το ένα μάτι του, κατάφερε να γράψει το όνομα του σε υπολογιστή μέσω της μύτης του, μετά από χρήση μόλις 20 λεπτών της συσκευής.
Μια 63χρονη τετραπληγική γυναίκα, με σκλήρυνση κατά πλάκας, μπόρεσε να γράψει για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια χάρη στη συσκευή, μαθαίνοντας να μετακινεί -μέσω της κίνησης του αέρα στην μύτη της- τον κέρσορα στην οθόνη του υπολογιστή, πράγμα που της επιτρέπει πια να «σερφάρει» στο διαδίκτυο και να στέλνει e-mail.
Οι ισραηλινοί επιστήμονες επίσης δημιούργησαν ειδικό λογισμικό που επέτρεψε σε ένα 30χρονο, ο οποίος είναι παράλυτος από το λαιμό και κάτω εδώ και έξι χρόνια, μόλις με τη δεύτερη προσπάθειά του, να κινεί το ηλεκτρικό αναπηρικό καροτσάκι του μέσω της μύτης του, που είναι συνδεδεμένη με τη συσκευή.
Οι εφευρέτες της συσκευής, από το επιστημονικό Ινστιτούτο Weizmann και της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, υπό τον καθηγητή νευροβιολογίας Νόαμ Σομπέλ, παρουσίασαν το επίτευγμά τους σε δημοσίευση στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.
Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης και το Ινστιτούτο Weizmann έχει πάρει την πατέντα για την εμπορική αξιοποίηση της συσκευής μέσω της θυγατρικής του εταιρίας Yeda Research and Development Company Ltd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου