Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010

Ξανά το "Πίρι Ρέις" στην ελληνική υφαλοκρηπίδα


Εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο καθώς ερευνητικά σκάφη «μπαινοβγαίνουν» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωί το «Πίρι Ρέις» βρίσκεται ΝΑ του Καστελόριζου, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα το «Τσεσμέ» επέστρεψε στα Δαρδανέλια από τα νότια της Αλεξανδρούπολης.

Από τις επτά το πρωί το «Πίρι Ρέις» ξεκίνησε και πάλι έρευνες στην περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το ερευνητικό σκάφος παρακολουθείται από... περιπολικό του λιμενικού σώματος, ενώ οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι θα παραμείνει στα ελληνικά ύδατα μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Στις τρεις τα ξημερώματα της Κυριακής εγκατέλειψε το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» τα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια της Αλεξανδρούπολης μπαίνοντας στα στενά των Δαρδανελίων.


Σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Ευ. Βενιζέλος δηλώνει για την ένταση στο Αιγαίο ότι «δεν χρειάζονται επικοινωνιακά παιχνίδια αλλά συγκεκριμένη στρατηγική που την εφαρμόζεις με συστηματικό τρόπο».

Σημειώνεται ότι η ΝΔ διά στόματος του αρμόδιου τομεάρχη
Δ. Αβραμόπουλου έχει ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει ότι «η κινητικότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο με την έξοδο των "Πίρι Ρέις"και "Τσεσμέ", σε συνδυασμό με σειρά ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας, που υπονομεύουν και θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και η μη πειστική επιχειρηματολογία του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα λεπτή, όσο και ανησυχητική, κατάσταση, η οποία πρέπει συνολικά να εξεταστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου