Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Σοκ προκαλούν στοιχεία που αφορούν τα όρια ταχύτητας


Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και αφορούν στατιστικά κυκλοφορίας από οδικούς άξονες της Αθήνας, τα οποία συνελέγησαν σε συνεργασία με την τροχαία Αγίας Παρασκευής.

Η εν λόγω Τροχαία διαθέτει ένα μετακινούμενο σύστημα καταγραφής της ταχύτητας με ενσωματωμένη υπέρυθρη κάμερα που σημειώνει τις παραβάσεις και βγάζει στατιστικά στοιχεία, όπως συνέβη πριν από ...λίγες εβδομάδες.


Το όριο στη λεωφόρο Μαραθώνος είναι τα 70 χλμ./ώρα


Η καταγραφή που έγινε, διήρκησε έξι εβδομάδες και πραγματοποιήθηκε στη λεωφόρο Σπάτων. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου αυτόματα μηχανήματα κατέγραφαν τον κυκλοφοριακό φόρτο και την ταχύτητα των οχημάτων όλο το 24ωρο, σε πέντε διαφορετικές θέσεις. Στις ίδιες θέσεις η Τροχαία χρησιμοποιούσε το ραντάρ, σύμφωνα με πρόγραμμα που εκπονήθηκε από έγκριτο διεθνή επιστημονικό φορέα (TRL - το Transport Research Laboratory της Μ. Βρετανίας).

Στατιστικά στοιχεία

Κατά τη φάση αυτή, μετρήθηκε πως καθημερινά διέρχονται από τη Λεωφόρο Σπάτων 25.000 οχήματα τις καθημερινές και 21.000 οχήματα τα Σαββατοκύριακα. Από αυτά, 5% είναι δίκυκλα, 8% φορτηγά, ημιφορτηγά και λεωφορεία, ενώ το 87% αντιστοιχεί σε οχήματα Ι.Χ. Έχοντας ως βάση το όριο ταχύτητας που στο συγκεκριμένο δρόμο είναι 50 χλμ./ώρα, κατεγράφησαν 3.300 παραβάσεις ταχύτητας (με υπέρβαση του ορίου ταχύτητας άνω των 25 χλμ/ ώρα) κατά τη διάρκεια του ελέγχου και εστάλησαν από τα αρμόδια τμήματα της Τροχαίας αντίστοιχες κλήσεις στους παραβάτες.


Η μέση ταχύτητα κυκλοφορίας ήταν 65 χλμ./ώρα, η μέγιστη ταχύτητα που κατεγράφη ήταν 160 χλμ./ώρα, ενώ το 85% των οχημάτων είχαν ως μέγιστη ταχύτητα διέλευσης τα 78 χλμ./ώρα. Οι μεγαλύτερες ταχύτητες κατεγράφησαν τις ώρες 21:00 – 05:00, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως στην κατεύθυνση Σπάτα - Λεωφόρος Μαραθώνος, τις πρώτες πρωινές ώρες η V85 (ταχύτητα που δεν υπερβαίνει το 85% των οχημάτων) ξεπέρασε τα 100 χλμ./ώρα. Οι περισσότερες παραβάσεις που κατέγραψε το σύστημα ήταν σε βάρδια 14:00 – 22:00 και ανήλθαν στις 489, αριθμός που αντιστοιχεί σε 61 περίπου υπερβάσεις του ορίου ταχύτητας κάθε ώρα, δηλαδή 1 παράβαση ανά λεπτό.

Στοιχεία σοκ για το 2009

Σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι από δειγματολογικό έλεγχο που διεξήχθη το Δεκέμβριο του 2009 στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από ανάλογο σύστημα παρακολούθησης σε σταθερά όμως σημεία, κατεγράφησαν σε διάστημα 2 ημερών 740 παραβατικές διελεύσεις οχημάτων με ταχύτητες άνω των 140 χλμ./ώρα, όταν το όριο ταχύτητας είναι 70 χλμ./ώρα.


Επισημαίνεται ότι στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής όπου και ανήκουν οι δύο λεωφόροι που στην παρούσα φάση εποπτεύονται από ηλεκτρονικά μέσα (κινητά και σταθερά), τo 2009 σημειώθηκαν 64 θανατηφόρα δυστυχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου