Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Θρυλικό πλοίο βρέθηκε στην Αρκτική έπειτα από 157 χρόνια!


Καναδοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, έπειτα από 157 χρόνια, το θρυλικό βρετανικό διασωστικό πλοίο «Investigator», το οποίο είχε χαθεί στην Αρκτική, ενώ αναζητούσε, το 1853, δύο άλλα θρυλικά εξερευνητικά πλοία, τα «Τρόμος» και «Έρεβος».
Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν το καλοδιατηρημένο κουφάρι του πλοίου σε βάθος 11 μέτρων στο Μέρσι Μπέι του Μπανκς Άιλαντ. Χρησιμοποιώντας ηχοβολιστικές συσκευές μέσα σε ...διάστημα 15 λεπτών βρήκαν το σκαρί, αλλά και τις σορούς τριών ναυτικών.

Το «Investigator» αναζητούσε τα δυο θρυλικά πλοία του βρετανού πλοιάρχου Τζον Φράνκλιν, τα «Τρόμος» και «Έρεβος», τα οποία είχαν αποπλεύσει το 1845, με σκοπό να εντοπίσουν το μυθικό Βορειοδυτικό Πέρασμα, που θα ένωνε τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό δια μέσου των πάγων της Αρκτικής.


Ο καπετάνιος του «Investigator και οι περισσότεροι από τους 60 άνδρες του πληρώματος σώθηκαν, όταν το πλοίο παγιδεύτηκε στους πάγους, το 1853. Χρειάστηκε όμως να περιμένουν επί τρία χρόνια μέχρι να τους εντοπίσουν. Survivor πραγματικό!


Τα πλοία «Έρεβος» και «Τρόμος» δεν βρέθηκαν ποτέ. Εκτιμάται ότι ο πλοίαρχος Φράνκλιν προσπάθησε μαζι με όσους από τους 130 ναύτες του επέζησαν να περάσουν τους πάγους πεζοί. Ο θρύλος μάλιστα λέει ότι κάποιοι ναυτικοί για να επιβιώσουν κατέφυγαν στον κανιβαλισμό, τρώγοντας τους νεκρούς συντρόφους τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου