Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Ελλάδα η χειρότερη ομάδα όλων των εποχών σε Μουντιάλ; Μνήμες...USA 94'

Η τραγική εμφάνιση και ήττα (2-0) της Εθνικής στο ματς με τη Ν. Κορέα αντιμετωπίστηκε με έντονη κριτική από το σύνολο του Τύπου. Οι περισσότερες εφημερίδες παρομοιάζουν το ματς με την εικόνα της Ελλάδας στο Μουντιάλ του 1994 στην Αμερική, ενώ σχεδόν όλες στέκονται ιδιαίτερα στην τακτική που ακολούθησε ο Ότο Ρεχάγκελ. Το newstime.gr συγκέντρωσε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις απόψεις των αρθρογράφων του Τύπου. 
"Όλα έχουν και ένα όριο"... Αυτή είναι η άποψη του Ανδρέα Δημάτου στην εφημερίδα "GOAL", σχετικά με τους "πειραματισμούς" του ....
Ότο Ρεχάγκελ. Στο άρθρο του στέκεται ιδιαίτερα στις επιλογές του Γερμανού τεχνικού, αλλά και την απουσία εναλλακτικού πλάνου, μετά τα γκολ των Νοτιοκορεατών.

"Μπορεί η εθνική μας ομάδα να ήθελε τον Γερμανό της για να βγει από την ανυποληψία, αλλά και οι πειραματισμοί και τα ανακατέματα του Γερμανού έχουν και τα όρια τους",
γράφει ο Ανδρέας Δημάτος. "Μπορεί να κάναμε δύο γκολ-δώρο στους Νοτιοκορεάτες, αλλά είναι ποτέ δυνατό για μία ομάδα χωρίς ρυθμό, χωρίς ανάπτυξη και χωρίς δημιουργικά χαφ η βοήθεια από τον Οτο στο ημίχρονο να είναι η αντικατάσταση του Καραγκούνη από τον Πατσατζόγλου για να παίξει αριστερά και να μετατεθεί στα χαφ ο Τοροσίδης; Με τον Σαλπιγγίδη να μπαίνει και να... εξουδετερώνεται στα αριστερά, τον Σεϊταρίδη να μοχθεί για να αποδείξει ότι μπορεί να επανέλθει στην ενεργό ποδοσφαιρική δράση, τον Γκέκα να κουτσαίνει αλλά να μένει στο ματς για να κάνει τον Ελ Σιντ, την Εθνική χωρίς δυνατότητα να αναπτυχθεί από τον άξονα και με δύο γκολ πίσω στο σκορ να μη δίνεται καν η δυνατότητα στον Νίνη να μπει και να κινηθεί κοντά στον επιθετικό και με τις συνεχόμενες γιόμες στην αντίπαλη περιοχή δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε ακόμα και τον πανικό των Κορεατών. Και εντάξει, σαν ποδόσφαιρο δεν είμαστε Βραζιλία για να κρύψουμε την μπάλα, αλλά δεν είμαστε και τόσο... άμπαλοι ώστε να μην έχουμε καν την προσδοκία για κανονική ποδοσφαιρική ανάπτυξη απέναντι σε μία ομάδα όπως η Κορέα... Μην τρελαθούμε κιόλας. Άλλο να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και άλλο να μην έχουμε καν την απαίτηση από τον Ρεχάγκελ για νορμάλ επιλογές παραγωγής ποδοσφαίρου και να τον βλέπουμε να πετάει λευκή πετσέτα στο ημίχρονο, περιμένοντας την ισοφάριση μέσω... θεϊκής βοήθειας. Ούτε στέκει η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο Γερμανός ότι τα «λάθη πληρώνονται». Αυτό έχει να κάνει με τα δύο γκολ των Κορεατών και δεν αρκεί να στηρίξει την πρωτόγονη ποδοσφαιρική ανάπτυξη της Εθνικής, τις τεράστιες αποστάσεις των ποδοσφαιριστών εντός αγωνιστικού χώρου, τις πολλές λάθος δικές του επιλογές, τη μη βοήθεια από τον πάγκο και το μη εναλλακτικό σχέδιο αντίδρασης στην απόλυτη προσαρμογή αυτής της ομάδας για το μηδέν στην άμυνα. Και όταν δεν υπάρχει το μηδέν στην άμυνα, εμείς τι κάνουμε; Προσποιούμαστε ότι το ματς είναι 0-0 και συνεχίζουμε σαν να μην τρέχει τίποτα, όπως στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου; Ή περιμένουμε και το δεύτερο γκολ και στη συνέχεια γεμίζουμε με παίκτες την αντίπαλη περιοχή και εντείνουμε τις σέντρες; Δεν μπορώ να γνωρίζω τι περιθώρια ανάκαμψης κυρίως μέσω του ποδοσφαιρικού εγω-ισμού κάποιων παικτών υπάρ-χουν για την Εθνική στο επόμενο ματς με τη Νιγηρία. Για αυτό που είμαι σίγουρος είναι ότι η Εθνική ομάδα πρέπει να αρχίσει να ετοιμάζει την επόμενη ημέρα στη μετά Ρεχάγκελ εποχή. Ολα τα ωραία έχουν ένα τέλος..."
 
Την άποψη ότι τα φιλικά προετοιμασίας που έδωσε η Εθνική ομάδα είχαν χτυπήσει το...καμπανάκι του κινδύνου, εκφράζει μέσω της εφημερίδας "Εξέδρα", ο Γιώργος Κοσμάς. Και εδώ γίνεται αναφορά στις επιλογές του Ρεχάγκελ, ενώ στον Γερμανό καταλογίζεται και ατολμία στις κινήσεις κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. ""Οχι πως αυτή η θλιβερή εμφάνιση ήταν έκπληξη. Μια ματιά στα τρία τελευταία φιλικά αρκούσε για να προβλέψει κανείς το χθεσινό... μοιραίο. Ακόμη και το όπλο της αμυντικής λειτουργίας έχει πάει περίπατο εδώ και καιρό: από δύο γκολ παθητικό σε κάθε φιλικό, δύο γκολ παθητικό και χθες. Αυτή είναι... σταθερότητα. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: και μόνο η παρουσία της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μεγάλη επιτυχία. Θα έπρεπε λοιπόν να πάει στη Νότια Αφρική για να χαρεί τις στιγμές. Κι αυτό θα γινόταν μόνο αν... έπαιζε, αν προσπαθούσε να δείξει στον κόσμο ότι οι Ελληνες ξέρουν στοιχειωδώς το ποδόσφαιρο και μπορούν να παρουσιάσουν έστω μία αξιοπρεπή εικόνα. Οχι αυτό το φοβισμένο και αμήχανο συνονθύλευμα που μπήκε χθες στο γήπεδο για να παίξει «ταμπούρι και γιόμα» και δεν ήξερε πώς να το αλλάξει όταν βρέθηκε από νωρίς πίσω στο σκορ... Ακόμη και στο ημίχρονο, η επιλογή του Ρεχάγκελ ήταν να βάλει έναν αμυντικό χαφ (που προέρχεται από μία χαμένη σεζόν!) και να βγάλει τον (κακό) Καραγκούνη-κι ας χάναμε 1-0! Σιγά μην... τολμούσε να χρησιμοποιήσει, ας πούμε, τον Νίνη (μπας και βλέπαμε καμιά έμπνευση ή καμιά κάθετη μπαλιά και ξεκολλούσαμε από τις «καμιnάδες»-σήμα κατατεθέν της αδούλευτης τακτικά Εθνικής). Αλλά ξέχασα. Στην Εθνική παίζουν βάσει... επετηρίδας και η... σειρά του Νίνη (όπως και του Παπασταθόπουλου) δεν έχει έρθει ακόμη... Πέραν της επετηρίδας υπάρχουν, βέβαια, και οι εμμονές. Ο Χαλκιάς ήταν ο σταθερότερος γκολκίπερ στο πρωτάθλημα. Ωστόσο, ο έμπειρος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ είναι... τρίτος στην Εθνική. Προτιμάται οΤζόρβας, που-όπως και να το κάνουμε- έχει πρόβλημα στις εξόδους όταν πρέπει να «καθαρίσει» σέντρες. Το είδαμε και χθες αυτό. Για παράδειγμα, στη φάση του πρώτου γκολ των Νοτιοκορεατών (που έκαναν απλώς τα βασικά)... Το ζητούμενο από εδώ και πέρα πρέπει να είναι η αξιοπρέπεια..."

Ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις στο Μουντιάλ προβλέπει ο Γιώργος Σηφάκης από την στήλη του στην "ΩΡΑ", αν δεν χρησιμοποιηθεί το ρόστερ της Εθνικής πιο ορθολογικά. "Χάσαμε από μία ομάδα που δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο, απλά έτρεχε. Και αν δεν αλλάξει η εικόνα μας 100% φοβάμαι ότι έρχονται συντριβές τόσο από τη Νιγηρία, όσο και από την Αργεντινή. Αν δεν βάλει ορθολογική ομάδα και αν οι παίκτες που έχουν απογοητεύσει ένα λαό δεν καταλάβουν ότι παίζουν στο παγκόσμιο κύπελλο, τότε οι μέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι πιο «μαύρες» από τη χθεσινή. Απογοητεύτηκα πολύ γιατί πiστεύω πολύ στο Γερμανό. Θεωρώ ότι δεν έχει σχέση με τη μιζέρια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με την κακή νοοτροπία του Έλληνα ποδοσφαιριστή, με τις τραγικές διαιτησίες, με το παρασκήνιο, με τα άθλια γήπεδα, με τον χουλιγκανισμό. Όλα αυτά ήταν έξω από τον Ρεχάγκελ και με έκανε να ελπίζω. Φοβάμαι, όμως, ότι τα οκτώ χρόνια στην Ελλάδα τον έχουν επηρεάσει και η γερμανική σκέψη και νοοτροπία έχει αλλοιωθεί. Μακάρι να αλλάξει η εικόνα γιατί η κριτική που θα του ασκηθεί θα είναι τέτοια που θα μας ξεφτιλίσει ακόμη περισσότερο ως λαό γιατί θα μας κάνει αγνώμονες και θα μας κάνει να ξεχάσουμε ότι αυτός ο άνθρωπος μας χάρισε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο και συνολικά τρεις προκρίσεις σε τελική φάση μεγάλων διοργανώσεων. Πριν από αυτόν, όλα αυτά ήταν σενάρια επιστημονικής φαντασίας".
 
Τέλος, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος μέσω της "Sportday" θυμάται την ενόχληση του Ρεχάγκελ μετά το πρώτο ματς με τους Ουκρανούς στην Αθήνα και του ζητά να λάβει μέτρα και να αποστομώσει όσους τον κριτικάρουν. "Ολος ο κόσμος αναρωτήθηκε πώς και δεν χωράει σε μια τόσο άνευρη και άτεχνη ομάδα ο Σωτήρης Νίνης, ωστόσο ο Οτο δεν ήταν ο μόνος υπεύθυνος σε μια ήττα της οποίας το πρώτο γκολ δείχνει το πόσο εύκολα δεχόμαστε πια γκολ (αυτό που κάποτε ήταν το όπλο μας) και, φυσικά, όταν ο Βύντρα κάνει ένα παιδαριώδες λάθος στο δεύτερο τέρμα. Η Εθνική Ελλάδας είναι μια τόσο προβλέψιμη ομάδα και σε αυτό δεν έχει ευθύνες μόνο ο προπονητής. Στα τελευταία είκοσι λεπτά κάτι βελτιώθηκε με την είσοδο του Σαλπιγγίδη και του Καπετάνου, παρ' όλα αυτά μη βαυκαλιζόμαστε. Ηταν απλώς η υποχώρηση των Κορεατών που μας έδωσε την ευκαιρία να ρίξουμε μερικές γροθιές, αλλά καμία δεν μπορούσε να ρίξει νοκ άουτ, ούτε καν νοκ ντάουν τον αντίπαλο! Λένε πως τα φιλικά δεν είναι καθρέπτης, αλλά εμείς βγάλαμε στο γήπεδο όλα τα κουσούρια που δείξαμε με Βόρειο Κορέα και Παραγουάη. Τόσο απλά! Ο Οτο Ρεχάγκελ, ο οποίος ενοχλήθηκε από την κριτική που του είχε γίνει από τον Τύπο μετά το ο-ο με την Ουκρανία στην Αθήνα, έψαξε να βρει λύσεις για τη ρεβάνς στο Ντόνετσκ μέσα και από την επιθυμία του να μας αποστομώσει. Αν θέλει να κάνει την αυτοκριτική του, καλό είναι να παραδεχθεί τα πολλά χθεσινά λάθη του και να ψάξει λύσεις που θα μας αποστομώσουν στο ματς με τη Νιγηρία. Ακόμα και αν έχουμε ήδη αποκλειστεί, τουλάχιστον να κάνουμε αυτό που δεν κάναμε το 1994- Να βάλουμε ένα γκολ και να πάρουμε έναν πόντο. Ζητάμε πολλά;" 


newstime

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου