Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Ο πρωθυπουργός Κάμερον επικαλέσθηκε την Ελλάδα ως παράδειγμα για τους οικονομικούς κινδύνους που διατρέχει η χώρα του


Ο πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα στους Βρετανούς ότι η κλίμακα των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας είναι ακόμη χειρότερη απ' ό,τι είχε προβλέψει και επικαλέσθηκε την Ελλάδα ως παράδειγμα για τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα αν δεν αναλάβει δράση.

Ο Κάμερον περιέγραψε με μελανά χρώματα την...

κατάσταση δύο εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση ενός έκτακτου προϋπολογισμού στις 22 Ιουνίου, κατά την οποία η κυβέρνηση συνασπισμού που έχει σχηματίσει θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος που φτάνει στο 11% του ΑΕΠ.

Χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες για τις περικοπές που αναμένονται, ο Κάμερον επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών κατηγορώντας την ότι διέπραξε κατά την τελευταία δεκαετία οικονομικά λάθη που, όπως είπε, άφησαν ως κληρονομιά μια κρίση χρέους.

"Η Ελλάδα αποτελεί προειδοποίηση για το τι συμβαίνει σε χώρες που χάνουν την αξιοπιστία τους ή που οι κυβερνήσεις τους προσποιούνται ότι οι δύσκολες αποφάσεις μπορεί με κάποιο τρόπο να αποφευχθούν", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός σε ομιλία που εκφώνησε στο Μίλτον Κέινς, στην κεντρική Αγγλία.

"Θέλω να εξηγήσω στη χώρα ... γιατί η συνολική κλίμακα του προβλήματος είναι ακόμη χειρότερη απ' ό,τι πιστεύαμε", δήλωσε προσθέτοντας ότι η δομική φύση του χρέους σημαίνει πως "η επιστροφή στην (οικονομική) ανάπτυξη δεν θα λύσει το πρόβλημα".


Ο Κάμερον δήλωσε πως ο δημόσιος τομέας διευρύνθηκε υπερβολικά επί των ημερών των Εργατικών στην κυβέρνηση. Αν δεν αναληφθεί δράση, μέσα σε πέντε χρόνια το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους θα είναι μεγαλύτερο από τη δαπάνη για τα σχολεία στην Αγγλία, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τις μεταφορές μαζί, εξήγησε.


"Με βάση τους υπολογισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, μέσα σε πέντε χρόνια ο τόκος που θα πληρώνουμε για το χρέος μας, μόνον ο τόκος, προβλέπεται ότι θα είναι περίπου 70 δισεκατομμύρια στερλίνες (101 δισεκ. δολάρια). Αυτό είναι ένα υπερβολικό ποσό", τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός.


"Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε θα πλήξουν όλους στη χώρα μας. Και οι συνέπειές τους θα διαρκέσουν για χρόνια, ίσως και για δεκαετίες", προειδοποίησε επίσης ο Κάμερον. "Θα επηρεαστούν η οικονομία μας, η κοινωνία μας, ακόμη και ο τρόπος ζωής μας", πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου