Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Υποβάθμιση από τη Moody's: Τυχαία; Δεν νομίζω!

Η μισή μέρα χθες πέρασε με τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και τις «αισιόδοξες» – υπό όρους – εκτιμήσεις του εκπροσώπου του αρμόδιου κομισάριου Όλι Ρεν ότι η μέχρι τώρα υλοποίηση του μνημονίου εξελίσσεται θετικά παρά την εκφρασμένη ανησυχία της τρόικας για την άνοδο του πληθωρισμού.
Ο Αμαντέο Αλταφάζ πάντως κρατούσε μια... «πισινή» λέγοντας ότι είναι πρόωρο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα προσπάθειας εν όψει της τελικής αξιολόγησης, στο τέλος ...Ιουλίου, από το Eurogroup τόσο της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας όσο και της εφαρμογής των μέτρων που αποσκοπούν στη δημοσιονομική «προσαρμογή».
Κάπως έτσι περνούσε σε δεύτερη μοίρα η επόμενη και πιο σημαντική υποσημείωση του βοηθού του Ρεν, ο οποίος, σε αντίθεση με την προ ημερών βεβαιότητα του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Παπακωνσταντίνου, ξεκαθάρισε ότι το θέμα της δεύτερης δόσης του δανεισμού από τον «μηχανισμό» θα... εξεταστεί τον Σεπτέμβριο!
Επίσης σε δεύτερη μοίρα περνούσε, με τη συνδρομή των μέσων ενημέρωσης, η επισήμανση ότι ενδέχεται να ξανατεθεί το θέμα του «μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα»! Ένα καυτό σημείο το οποίο διέψευδε (μια ακόμη από τις πάμπολλες διαψεύσεις κυβερνητικών υποσχέσεων) τη «διαβεβαίωση» της κυβέρνησης ότι δεν απαιτούνται νέα δυσβάστακτα μέτρα.
Εν πάση περιπτώσει το επικοινωνιακό μέρος ίσως διασωζόταν με λίγη... καλή διάθεση από τα ΜΜΕ, μέχρι που ήρθε η ψυχρολουσία: ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Investors Service προχώρησε χθες το απόγευμα σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά τέσσερις ολόκληρες βαθμίδες καταβαραθρώνοντας την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων από «A3» σε «Ba1». Επιπλέον η Moody’s υποβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Not-Prime» από «Prime-1». Η εξήγηση που έδωσε η εκπρόσωπος του οίκου Σάρα Κάρλσον ήταν ότι:
«Η αξιολόγηση “Ba1” αντικατοπτρίζει την ανάλυσή μας για τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους που σχετίζονται με το πακέτο στήριξης της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ».
Σύμφωνα με την ίδια:
«Το πακέτο εξαλείφει όλους τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για χρεοκοπία λόγω ρευστότητας και ενθαρρύνει την εφαρμογή ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού πακέτου δομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο έχει υψηλή πιθανότητα να σταθεροποιήσει τις απαιτήσεις εξυπηρέτησης του χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα. (...) Ωστόσο οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι εφαρμογής που σχετίζονται με το πρόγραμμα είναι σημαντικοί και πιο συμβατοί με την αξιολόγηση Ba1».
Από την πλευρά έτερου «οίκου», του Fitch, κορυφαίος αναλυτής, κρατώντας μια επιφύλαξη («εκτός εάν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη»...), σημείωσε ότι «θα περιμένουμε τους τελευταίους μήνες του έτους για να εξετάσουμε πόσο επιτυχημένη θα είναι η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί».

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου