Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Και οι νεκροί θα κολλήσουν με το..Facebook

Το Χόνγκ-Κόνγκ βρήκε ένα νέο τρόπο να τιμά τους νεκρούς του. Μέσω μια ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης παρόμοιας  με το Facebook, συγγενείς και φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν και να κρατούν ζωντανά τα προφίλ των αγαπημένων τους ανθρώπων. Με τη διαφορά ότι ενώ το Facebook απευθύνεται σε ζωντανούς,   το memorial.gov.hk θα απευθύνεται σε νεκρούς.

Δημιουργός της ιστοσελίδας είναι η ...κυβερνητική Υπηρεσία Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Υγιεινής του Χονγκ Κονγκ, που έχει υπό την εποπτεία της τα δημόσια νεκροταφεία και τα αποτεφρωτήρια της πόλης. Η δημιουργία του site κόστισε  128.000 ευρώ δίνοντας την δυνατότητα στους χρήστες του προφίλ να επιλέξουν το θέμα της σελίδας όπως και την μουσική υπόκρουση. Παράλληλα, θα μπορούν να επιλέξουν αν το προφίλ θα είναι ανοιχτό προς όλους τους χρήστες ή θα απευθύνεται μόνο σε φίλους και συγγενείς του νεκρού. Όπως και στα υπόλοιπα sites κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο του αγαπημένου τους αποθανόντος προσώπου ενώ θα μπορούν και να ανανεώνουν το προφίλ του.

Και για όσους..ξεχνάνε μέσω της ιστοσελίδας αυτή θα μπορούν να θυμούνται τόσο τα.. «γενέθλια» του μακαρίτη όσο και την ημερομηνία που απεβίωσε. Σύμφωνα πάντως με την Υπηρεσία Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Υγιεινής του Χονγκ Κονγκ, σκοπός της ιστοσελίδας δεν είναι να αντικαταστήσει  τις παραδοσιακές πρακτικές απότισης φόρου τιμής, αλλά να δώσει την ευκαιρία στους συγγενείς των θανόντων να τιμούν τους αγαπημένους τους μόνο με ένα ..κλικ οποιαδήποτε ώρα και στιγμή της ημέρας.

Η ιστοσελίδα είναι δωρεάν αλλά «αφορά» μόνο ανθρώπους που έχουν ταφεί ή αποτεφρωθεί σε κρατικές εγκαταστάσεις. Όπως είναι φυσικό η ιστοσελίδα έχει αποκτήσει και επικριτές οι οποίοι υποστηρίζουν πως ένας ιστότοπος δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος να τιμά κανείς τους νεκρούς. Σίγουρα πάντως με την ιστοσελίδα αυτή ο θάνατος πάει ένα βήμα..μπροστά!

.star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου