Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

"Η Ελλάδα δεν θα χρεωκοπήσει"

Με νέα συνέντευξη του σε αυστριακή εφημερίδα ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει πλέον από χρεωκοπία. 
Στην συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ο Έλληνας πρωθυπουργός, ζητάει από την Ευρώπη να μην προβεί σε εξοντωτικές οικονομίες, αλλά να επενδύσει για την ανάπτυξή της και να... θεσπίσει φόρους χρηματοοικονομικών συναλλαγών και να προχωρήσει στην έκδοση Ευρωομολόγων, προκειμένου να αποκτήσει πόρους.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει προϊόντα για εξειδικευμένες αγορές, δηλαδή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό, στη γεωργία, στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ διαθέτει μεγάλο αριθμό άριστα εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού, δυνατότητες που άφησαν ανεκμετάλλευτες και δεν επένδυσαν σε αυτές, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκαλώντας πολλά χρέη χωρίς τη δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας.


Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να αποτραπεί η απειλή κινδύνου απώλειας της δουλειάς, της σύνταξής τους και του ευρώ, με την οποία ζουν εδώ και οκτώ μήνες οι Έλληνες που ταράζονται από φημολογίες και φόβους".


Παράλληλα, σημειώνει ότι εκτός από τις μειώσεις στη δημόσια διοίκηση και στα χρέη σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να εξεταστούν οι δυνατότητες επενδύσεων από την Ευρώπη και να αναδειχθεί ο φυσικός πλούτος. Ο ίδιος συζήτησε με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, την επιβολή φόρου χρηματοικονομικών συναλλαγών, φόρου εκπομπής ρύπων, την εισαγωγή euro-bonds ως ευρωπαϊκή πηγή εσόδων για υποδομές και εκπαίδευση, αλλά και τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να αρχίσουν πάλι να επενδύουν.


"Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη" λέει ο Γιώργος Παπανδρέου που εξηγεί ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ευρώπη αντέδρασε γρήγορα και συνεργάστηκε. "Η ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι πραγματική και ήταν πολύ βασικό να γίνει αυτό ορατό, καθώς πολλές διακυμάνσεις οφείλονταν στον ισχυρισμό ότι η Ευρώπη δεν ήταν ικανή να αντιδράσει" αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.


Σε ερώτηση για την απόφαση της επιβολής των σκληρών μέτρων λιτότητας ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι μέσα στους περασμένους μήνες υπήρξε πληθώρα δυσκολιών, αλλά η περίοδος των αποφάσεων για τη λιτότητα ήταν η σκληρότερη. "Όμως, από την άλλη πλευρά, ορισμένες φορές απαιτείται η λήψη δύσκολων αποφάσεων".

newstime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου