Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Χρόνιο στρες προκαλεί το κάπνισμα

Μπορεί οι καπνιστές συχνά έχουν την ανάγκη να ανάψουν τσιγάρο για να χαλαρώσουν, εν τούτοις η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να συντελέσει σε μείωση των επιπέδων του χρόνιου στρες.
Ο δρ Πήτερ Χάγιεκ από την Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής Μπαρτς στο Λονδίνο έθεσαν υπό παρακολούθηση 469 καπνιστές που προσπάθησαν να κόψουν το τσιγάρο μετά από νοσηλεία για καρδιακή νόσο.
Στο πλαίσιο της μελέτης φάνηκε πως ...
όσοι κατάφεραν αποχή από το τσιγάρο για έναν χρόνο, είχαν μείωση των αυτό-αντιλαμβανόμενων επιπέδων στρες.
Αντίθετα, τα επίπεδα στρες  παρέμεναν αμετάβλητα μεταξύ των καρδιοπαθών που τελικά συνέχισαν να καπνίζουν.
Η μελέτη ενισχύει τη θεωρία που θέλει ορισμένους ανθρώπους το κάπνισμα να τους προκαλεί χρόνιο στρες.
Οι καπνιστές μπορεί να βλέπουν το τσιγάρο ως μέσο διαχείρισης του στρες και συχνά οι πρώην καπνιστές υποκύπτουν και ανάβουν πάλι τσιγάρο, αναζητώντας την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα στρεσογόνα γεγονότα της καθημερινότητας.
Όμως αυτό δεν ισχύει, αφού οι μελέτες δείχνουν ότι οι μη καπνιστές έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες, από τους καπνιστές.
Ο λόγος της διαφοροποίησης δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά μπορεί να σημαίνει ότι άτομα ευάλωτα στο στρες, είναι πιθανότερο να υιοθετήσουν τη συνήθεια καπνίσματος και η ξαφνική διακοπή της ίσως επιδεινώνει το προϋπάρχον στρες.
Απ' την άλλη, το ίδιο το κάπνισμα μπορεί να παράγει μακροχρόνιο στρες, ακόμη κι αν το άτομο αισθάνεται ότι του προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από επώδυνες καταστάσεις.
Εξάλλου όπως φαίνεται και από την παρούσα μελέτη, το 85% των συμμετεχόντων είχε αρχικά δηλώσει ότι πίστευε πως το κάπνισμα τους βοηθούσε στην διαχείριση του στρες.
Οι μισοί μάλιστα δήλωσαν ότι το τσιγάρο βοηθούσε πολύ στην αντιμετώπιση του άγχους.
Έναν χρόνο μετά όταν οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν και πάλι, το 41% είχε καταφέρει να διακόψει του τσιγάρου. Αυτοί είχαν και 20% μείωση του αναφερόμενου στρες, ενώ οι ασθενείς που είχαν προσπαθήσει να διακόψουν το κάπνισμα αλλά δεν τα κατάφεραν, είχαν ελάχιστες αλλαγές στα επίπεδα του στρες.
Η σχέση μεταξύ αποχής και μειωμένου άγχους τονίστηκε όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν παράγοντες όπως η ηλικία του ασθενή και το μορφωτικό του επίπεδο, πόσο κάπνιζε πριν το σταματήσει και πόσο υψηλό σκορ άγχους είχε στην αρχή της μελέτης.
Η μελέτη λοιπόν αποδεικνύει ότι η ίδια η εξάρτηση από το τσιγάρο είναι πηγή χρόνιου άγχους.
Όταν ο καπνιστής δεν μπορεί να καπνίσει, και όσο μεγαλώνει η περίοδος αποχής, τείνει να αισθάνεται πιο εκνευρισμένος και ευερέθιστος. Το τσιγάρο ανακουφίζει απ’αυτή την κατάσταση και γι' αυτό οι καπνιστές πιστεύουν ότι το τσιγάρο έχει αγχολυτική δράση.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Addiction.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου