Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Άδεια «να πυροβολεί για να σκοτώνει» έλαβε η αστυνομία της Κιργιζίας


Η προσωρινή κυβέρνηση της Κιργιζίας έδωσε διαταγή προς τις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν για να σκοτώσουν. Την απόφαση έλαβε θέλοντας να σταματήσει τις εθνοτικές συγκρούσεις οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 77 ανθρώπων στις περιοχές Ος και Τζαλαλαμπάντ.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι η διαταγή ισχύει για τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη κατάσταση και ότι αποσκοπεί στην υπεράσπιση των... αμάχων, στην αυτοάμυνα καθώς και σε περίπτωση μαζικών ή ενόπλων επιθέσεων.


Το διάταγμα συμφωνήθηκε κατά την διάρκεια συνάντησης.


Η διαταγή ισχύει από τη στιγμή της υπογραφής μέχρι την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.


Η κυβέρνηση της Κιργιζίας είχε ζητήσει από τη Μόσχα να στείλει στρατό, κάτι που η Ρωσία αρνήθηκε, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα εσωτερικό της Κιργιζίας.


Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αποστολή στην Κιργιζία ενός ειδικού στα ανθρωπιστικά ζητήματα, ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση.


«Λόγω των χιλιάδων αμάχων που φεύγουν μαζικά προς τα σύνορα και για τους άλλους που εμποδίζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε για την αντιμετώπιση τυχόν ανθρωπιστικών προβλημάτων» δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια και για καταστάσεις κρίσης, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.


«Η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς και αν χρειαστεί θα κινητοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου