Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

«Διορθώσεις» στα εργασιακά, υπό την απειλή εσωκομματικών τριβών

Αναδιπλώνεται ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, για το προεδρικό διάταγμα που δημοσιοποίησε σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, μετά την ανοιχτή σύγκρουση που υπάρχει με βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος, αλλά και τις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων. 
Ο κ. Λοβέρδος, μετά από συναντήσεις που είχε με κορυφαίους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είδε ότι τα πράγματα είναι τεταμένα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει κάποιες «διορθωτικές κινήσεις» στο προεδρικό διάταγμα, που χαρακτηρίζεται ολέθριο για... τις σχέσεις εργαζομένων και εργοδοτών.

Υπενθυμίζεται ότι το προεδρικό διάταγμα ελαστικοποιεί στο μέγιστο τις εργασιακές σχέσεις, αυξάνοντας το ποσοστό απολύσεων ανά μήνα αλλά και μειώνοντας το ύψος των αποζημιώσεων.

Το εν λόγω διάταγμα θα συζητηθεί την Τρίτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ το ασφαλιστικό θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 10 Ιουλίου.

«Δείχνουν τα δόντια τους» οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Ακόμα και οι βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος έχουν αντιδράσει στο προεδρικό διάταγμα, με μερικούς να μη διαστάζουν να κατακρίνουν και επίσημα στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας το ζήτημα συνταγματικότητας που προκύπτει με αυτό το διάταγμα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Η Αυγή», ο
Μιλτιάδης Παπαϊωάννου  εκτίμησε ότι μερικά από τα άρθρα του προεδρικού διατάγματος θα κριθούν αντισυνταγματικά στα δικαστήρια, τασσόμενος ανοιχτά κατά της μείωσης των αποζημιώσεων.

Από την άλλη μεριά,  ο
Χρήστος Πρωτόπαππας κατακρίνει το «περιτύλιγμα» λέγοντας πως θα έπρεπε να είναι νομοσχέδιο και όχι προεδρικό διάταγμα, οι ρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων «για να γίνει σοβαρή κουβέντα στη Βουλή και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο
Χρήστος Παπουτσής μιλώντας στην εφημερίδα Παρασκευή και 13 έκανε λόγο για αποσπασματικές προσεγγίσεις, που δεν προσφέρουν «καλές υπηρεσίες».

Πυρετός απεργιών από Δευτέρα

Την ίδια στιγμή, «φουντώνουν» οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων με αιχμή το ασφαλιστικό.

Από Δευτέρα, το μετρό ξανααρχίζει τις κινητοποιήσεις, αφού οι εργαζόμενοι θα τραβήξουν χειρόφρενο για 24 ώρες, αντιδρώντας κυρίως στην απόλυση των 286 εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 29 Ιουνίου, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο να κάνει λόγο για ωμή παραβίαση του Συντάγματος, που καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου.

Απεργία έχει προκηρύξει για τις 23 Ιουνίου και το ΠΑΜΕ, το οποίο θα συμμετάσχει και στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.



cosmo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου