Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

"Ώρα μηδέν" για την ΕΡΤ

Στροφή 180 μοιρών από τις διακηρύξεις του περασμένου Νοεμβρίου κάνει η Κυβέρνηση, όπως φαίνεται από τους χειρισμούς για τους 1.047 συμβασιούχους της ΕΡΤ, οι οποίοι προγραμματίζεται να δουν την πόρτα της εξόδου από την 1η Ιουλίου, οπότε και λήγουν οι συμβάσεις τους. 
Παρά τις διακηρύξεις του Γ.Ραγκούση για κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα, που οδηγεί σε ομηρία χιλιάδες εργαζόμενους, το παράδειγμα της ΕΡΤ δείχνει ότι η ομηρεία συνεχίζεται και με άλλοθι την “εξυγίανση” επιχειρείται να... δημιουργηθεί μια νέα γενιά συμβασιούχων, “πράσινων” αυτή τη φορά, που θα αντικαταστήσουν τους γαλάζιους.
Έχουν περάσει 8 μήνες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και η ΕΡΤ βρίσκεται ακόμα στο σημείο μηδέν: υπακούοντας στις γενικές εντολές Παπακωνσταντίνου, περικόπτει μεν τις συμβάσεις κατά 30%, όμως το καθεστώς υπό το οποίο θα υπογραφούν οι νέες (περίπου 700) συμβάσεις παραμένει θολό. Η περιβόητη “απογραφή” και “καταγραφή” των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και η κατάρτιση ενός νέου, σύγχρονου οργανογράμματος της ΕΡΤ δεν έχουν δει ακόμα το φως της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα οι πραγματικές ανάγκες της ΕΡΤ σε προσωπικό να μην είναι ακόμα σαφείς. Έτσι, η διοίκηση, ανακοινώνει τσάτρα- πάτρα, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς πραγματική γνώση των αναγκών, ένα πρόγραμμα πρόσληψης 700 συμβασιούχων- πιθανόν από Οκτώβριο.
Εάν η ΕΡΤ έχει ανάγκη πραγματικά από 700 συμβασιούχους, αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τότε, γιατί δεν προκηρύσει, μέσω ΑΣΕΠ θέσεις προσωπικού αορίστου χρόνου στην ΕΡΤ; Και προσφεύγει πάλι στις “συμβάσεις”; Μήπως γιατί στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει ποιες είναι οι ανάγκες της; Ή μήπως για να δώσει την ευκαιρία στα “πράσινα” παιδιά να αντικαταστήσουν τα “γαλάζια”; Διότι οι συμβασιούχοι, τυπικά,  καλύπτουν έκτακτες ανάγκες. Και έκτακτες ανάγκες μπορεί να υπάρχουν στην ΕΡΤ για 50 ή 100 άτομα. Έκτακτες ανάγκες που να καλύπτονται από 700, δηλαδή το 1/5 του συνολικού προσωπικού της ΕΡΤ, μάλλον δεν είναι τόσο έκτακτες.

Όσο οι 1.047 συμβασιούχοι της ΕΡΤ βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, η διοίκηση της ΕΡΤ σήμερα, βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να μην μεταδοθούν αγώνες του Μουντιάλ, αλλά και ορισμένες ενημερωτικές εκπομπές να βρεθούν μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες να βγουν στον αέρα  με σχετική σοβαρότητα. Ποιος μόνιμος θα τρέξει για το ρεπορτάζ στις 7.00 το πρωί; Σε ευρεία σύσκεψη την Παρασκευή, οι επιτελείς της ΕΡΤ επιχειρούσαν να βρουν λύσεις για να συνεχιστούν τουλάχιστον και τον Ιούλιο, οι πρωινές ενημερωτικές εκπομπές των Αρβανίτη/ Μπιζόγλη και Τ.Σπηλιόπουλου το Σαββατοκύριακο, ενώ επεξεργάζονταν σενάρια και για τις μεταδόσεις του Μουντιάλ, που κινδυνεύουν από το κύμα απεργιών.

newstime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου