Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

«Αθώες» οι κεραίες τηλεφωνίας για παιδικό καρκίνο

Νέα έρευνα που έγινε για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κατέληξε στο συμπέρασμα πως «η διαβίωση κοντά σε κεραία, δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, τουλάχιστον από τη φάση του εμβρύου έως την παιδική ηλικία».
Η μελέτη έγινε με δείγμα 7.000 παιδιά, μεταξύ των οποίων 1.400 με καρκίνο από ειδικούς στο Imperial College του Λονδίνου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα παιδιά ανέπτυσσαν καρκίνο μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, δεν ...είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν γεννηθεί κοντά σε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας, σε σχέση με τα υπόλοιπα καρκινοπαθή παιδιά.
Η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει σημειώσει εκρηκτική αύξηση διεθνώς τα τελευταία χρόνια και ανησυχίες έχουν διατυπωθεί από διάφορες πλευρές για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, π.χ. για την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στον εγκέφαλο.
Όμως, όπως δήλωσε ο καθηγητή επιδημιολογίας, Πολ Έλιοτ, που ηγήτο της έρευνας, η νέα μελέτει έρχεται να προστεθεί σε άλλες, οι οποίες δεν έδειξαν σχέση ανάμεσα στα κινητά και στον καρκίνο.
Οι βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τις τέσσερις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της χώρας, τις Vodafone, O2, Orange και T-Mobile σχετικά με τις συνολικά 81.781 κεραίες κινητής που λειτουργούσαν στην χώρα μεταξύ 1996-2001.
Οι ειδικοί υπολόγισαν το επίπεδο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας για κάθε σπίτι όπου έμεναν τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη και διευκρίνισαν ότι δεν μπόρεσαν να έχουν αξιόπιστες πληροφορίες για την ατομική έκθεση κάθε εγκύου στην ακτινοβολία, λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου από αυτήν.
«Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τη συσκευή στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συζήτησης, είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από αυτήν που προέρχεται από μια κεραία κινητής τηλεφωνίας» εξηγούν.
Ακόμα, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η έρευνά τους αφορούσε τους παιδικούς καρκίνους και δεν μπορεί να προβλέψει την πιθανή εμφάνιση καρκίνων σε μεγαλύτερη ηλικία σε όσα παιδιά ζούσαν κοντά σε μια τέτοια κεραία.
Σε σχόλιό του στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ, ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Τζον Μπίτχελ, αναφέρει ότι οι γιατροί μπορούν να διαβεβαιώνουν τους ασθενείς ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν επειδή διαμένουν κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας και δεν είναι ανάγκη να μετακομίσουν σε άλλο σπίτι μόνο και μόνο λόγω φόβων για την υγεία τους.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου