Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Τι άλλαξε στην φορολογία ακινήτων

Το υπουργείο Οικονομικών έχει επιδοθεί τις τελευταίες μέρες στην έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων για την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου. Άλλωστε, μία από τις υποχρεώσεις της χώρας μέχρι τον Ιούνιο, ήταν να έχει περάσει τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και το οικονομικό επιτελείο επέλεξε να κάνει αισθητό το νέο καθεστώς φορολογίας, όσο οι εκπρόσωποι της τρόικας βρίσκονταν στην Αθήνα. Χθες, ήταν η σειρά να δοθεί στη δημοσιότητα η εγκύκλιος που ορίζει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Μάλιστα σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα επισκεφθεί το ΣΔΟΕ και θα μιλήσει στους ...εργαζόμενους του Σώματος, ζητώντας τους ουσιαστικά να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής

Η εγκύκλιος ορίζει τους υψηλότερους φόρους που θα πληρώσουν φέτος για την ακίνητη περιουσία που κατέχουν 100.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων. Αντιθέτως για όσους διαθέτουν μικρότερη περιουσία το φορολογικό καθεστώς είναι ευνοϊκότερο. Επίσης, έως το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να καταβάλλουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και οι επιχειρήσεις που έχουν ακίνητη περιουσία, αλλά και η Εκκλησία.

Ο ΦΑΠ επιβάλλεται σε ατομικό επίπεδο με αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ και οι συντελεστές του κλιμακώνονται από 0,1% έως 1% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας. Επίσης, ο συντελεστής αυξάνεται στο 2% σε όσους η αξία της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνάει τα 5 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ελαφρύνονται με την εφαρμογή του νέου ΦΑΠ, σε σχέση με την υποχρέωση πληρωμής του ΕΤΑΚ που ίσχυε πέρυσι.


Η εγκύκλιος προβλέπει:


1. Ο φόρος επιβάλλεται στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και η επιβολή του αρχίζει από φέτος.

2. Στον ΦΑΠ υπάγονται και φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα.
3. Φορολογείται η ακίνητη περιουσία της 1ης Ιανουαρίου κάθε έτους φορολογίας, ανεξάρτητα από τις μεταβολές που τυχόν επέρχονται στα ακίνητα κατά τη διάρκεια του έτους αυτού.
4. Στον ΦΑΠ εντάσσονται από το 2011 οι εργολάβοι, για την αξία των ακινήτων που δεν πουλήθηκαν, τα οποία συμφωνήθηκε να μεταβιβασθούν από τους οικοπεδούχους σε αυτούς ή σε τρίτα πρόσωπα, μετά την πάροδο τριών ετών από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας.
5. Ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, αν έχει βεβαιωθεί μέχρι τον Ιούλιο και σε δύο ίσες διμηνιαίες δόσεις, αν έχει βεβαιωθεί μέχρι τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Αν ο φόρος βεβαιώνεται τον Οκτώβριο ή αν το συνολικό ποσό της οφειλής είναι μέχρι 250 ευρώ, αυτός καταβάλλεται εφάπαξ.
6. Παραλείπεται η βεβαίωση φόρου όταν το ποσό της οφειλής που αθροιστικά προκύπτει για όλους τους ιδιοκτήτες είναι μικρότερο των 27 ευρώ.

Επιχειρήσεις


Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να καταβάλλουν σε 3 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις τον ΦΑΠ και οι επιχειρήσεις που έχουν ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο νέος Φόρος επιβάλλεται:
α) Με συντελεστή 6‰ στην αξία των ακινήτων των νομικών προσώπων.
β) Με συντελεστή 3‰ στην αξία των ακινήτων της Εκκλησίας, καθώς και των επιχειρήσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εφ’ όσον επιδιώκουν αποδεδειγμένα σκοπούς κοινωφελείς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς.
γ) Με συντελεστή 1‰ στην αξία των κτισμάτων των ακινήτων τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας από επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών.
δ) Με συντελεστή 1‰ τα υποκείμενα σε φόρο ακίνητα των ΟΤΑ, των Nομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των κάθε είδους ταμείων ή οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Τραπέζης της Ελλάδος και η αξία των ακινήτων που περιλαμβάνονται στο ενεργητικό των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ακίνητης Περιουσίας.

Εξαιρέσεις


Από τον ΦΑΠ απαλλάσσονται:


-τα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικόπεδα και αγροτεμάχια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Αντιθέτως, τα νομικά πρόσωπα δεν απαλλάσσονται από τον φόρο για την αξία των εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού γηπέδων τους.

-τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, ανεξάρτητα αν ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα και αν τα πρόσωπα αυτά τα εκμεταλλεύονται ή όχι
- τα κτίσματα για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια ή πρωτόκολλο κατεδάφισης.



newstime







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου